"Размечтались": У Держдумі РФ пропонують стягнути з країн Балтії $130 млрд

Це стало відповіддю на претензії Латвії.

Иллюстрация: ЖЖ

Депутати Держдуми РФ від КПРФ Валерій Рашкін і Сергій Обухов запропонували направити країнам Балтії зустрічні фінансові позови, загальна сума яких може становити щонайменше $130 млрд. Про це пише російська газета "Известия", повідомляють Патріоти України.

Рашкін і Обухов вважають, що Росія може висунути зустрічні позови країнам Балтії, грунтуючись на історичних моментах XVIII і XX століть. Таку ініціативу депутати висунули у відповідь на те, що країни Балтіївирішили вимагати відшкодування за радянську окупацію компенсації від Москви.

Крім того, офіційна Рига закликала президента Росії Володимира Путіна "вибачитися за окупацію балтійських країн під час Другої світової війни". Наразі латвійський уряд називає попередню суму шкоди від СРСР в 300 млрд євро, естонський — $49 млрд, а литовський - $28 млрд.

Депутати нагадують про компенсацію Російської імперії в XVIII столітті Швеції за Ліфляндію (сучасна Естонія. — ред.), а також суму, що відійшла герцогу Курляндскому — в якості плати за Курляндію (територія сучасної Латвії. — ред.). Депутати відзначають, що зараз ці суми — два млн єфімків і 1,4 млн талерів, відповідно, у перерахунку на нинішній курс складають $100 і $30 млрд.

Росія, на їх думку, може претендувати на отримання цих коштів, особливо після тих витрат, що були спрямовані Радянським союзом на відновлення балтійських республік після війни.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...