"Рішення НКРЕКП - алогічне, непрофесійне і непрозоре. Логіки там немає" - екс-міністр енергетики про "газову абонплату"

На думку Івана Плачкова введення абонплати за підключення до системи газопостачання пов'язане зі спробами влади країни зменшити дефіцит державного бюджету.

Іван Плачков. Фото:gordonua.com

Рішення Національної комісії регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) про введення абонплати за підключення до системи газопостачання позбавлене будь-якої логіки. Про це заявив у коментарі виданню Гордон колишній міністр енергетики України (1999-й і 2005–2006 роки) Іван Плачков, передають Патріоти України.

"Рішення про введення абонплати за підключення до системи газопостачання – алогічне, непрофесійне і непрозоре. Я його просто не розумію. І так у НКРЕКП роблять усе. Логіки там немає: ці тарифи ситуативні, рефлекторні і непрофесійні. Вони вихоплюють якісь європейські принципи, які абсолютно не можна застосовувати в Україні", – зазначив Плачков.

Він наголосив, що розподільні газові мережі є власністю держави.

"У нас усі розподільні газові мережі – державні. Якщо облгаз приватний, то йому належать автомобілі, будівлі, комп'ютери, але мережі залишаються державними. Однак упродовж цих років вони робили ремонти і потихеньку "приватизували" собі ці мережі. А держава зі свого боку не знає, що це її власність. Узагалі коли в діях відсутня логіка, шукати здоровий глузд дуже складно. Те ж стосується тарифів на електроенергію. Вони повинні бути прозорими, обґрунтованими та об'єктивними. А в нас людям нічого не пояснюють", – підкреслив Плачков.

На його думку, введення абонплати пов'язане зі спробами влади країни зменшити дефіцит державного бюджету.

"Нафтогаз" зараз у дуже важкому економічному стані. Там багато кредитів, боргів і так далі. Свого часу Азаров вносив до статутного фонду "Нафтогазу" то вісім, то десять, то шість млрд грн. Мовби щоб стабілізувати економічну ситуацію. А зараз просто вигадують якісь ціни. У бюджеті грошей немає.

Що робити? Вирішили зібрати кошти з громадян України. По трохи зі всіх і назбирається якась сума. Хоча там не так уже й мало доведеться платити. До того ж "Укргазвидобуванню" не дали ні копійки. Там 12 млрд грн боргів. Уряд не те, що не контролює паливно-енергетичний комплекс України, він навіть не координує його роботи", – резюмував Плачков.

Як відомо, 28 березня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановила для населення і промислових споживачів тарифи за розподіл природного газу як плату за приєднану потужність.

Новий тариф є абонплатою за підключення до системи газопостачання, з 1 квітня її оплачуватимуть щомісяця на підставі потужності лічильника незалежно від фактичного обсягу споживання.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...