Розв'язка не за горами: Банки недонадімперії вже ледве покривають валютні вклади населення

Населення в паніці вже зняло близько $1,5 млрд. депозитів. Тепер процес загрожує набрати якості сніжного кому зі всіма відповідними наслідками.

Валюта тікає із Росії. Ілюстрація: соцмережі.

Дефіцит валюти в російській банківській системі продовжує загострюватися на тлі відтоку капіталу і виведення коштів як корпораціями, так і населенням. К вересню запаси вільної валюти у російських банків впали до історичного мінімуму, передають Патріоти України.

Обсяг короткострокових високоліквідних валютних активів, які використані для покриття зобов'язань перед клієнтами, стиснувся до 85 млрд доларів, підрахували аналітики ITI Capital. Йдеться про готівкову валюту, або активи, які можуть бути швидко конвертовані в готівку за необхідності. Це 14 млрд доларів касової готівки, 16,3 млрд доларів у вигляді коштів на зарубіжних коррахунках, 10 млрд доларів, залучених у вигляді короткострокових кредитів за кордоном, і ще 45 млрд доларів в єврооблігації з короткою дюрацією і терміном звернення до 12 місяців.

З квітня «валютна подушка» банківської системи стиснулася на 10 млрд доларів, а решту коштів ледь покривають всі вклади населення (87 млрд доларів). Самі вклади, тим часом, стрімко витікають: з квітня фізособи забрали з рахунків 5 млрд доларів. Ще 13 млрд доларів вивели юридичні особи.
Головною «жертвою» валютної втечі став Сбербанк, що втратив 3,5 млрд доларів. З них 2,3 млрд. довелося повернути корпораціям, а залишок забрало населення. «Відтік міг бути пов'язаний з побоюваннями, що американська влада введе для російських держбанків обмеження на операції в доларах США», - говорить головний інвестиційний стратег ITI Capital Іскандер Луцько.
Валюту виводять нерезиденти, які тікають з ринку російського держборгу: за квітень-серпень вони продали облігацій федеральної позики на 6 млрд доларів, а в вересні - ще на 1 млрд, оцінює Луцько. Ще 27 млрд доларів спливло на погашення зовнішнього боргу. Нарешті, на початку вересня 7,4 млрд. євро вивів з Росії банк ВТБ: гроші пішли у вигляді кредиту катарському фонду QIA на покупку держпакету «Роснефти», від якого відмовився китайський інвестор в особі конгломерату CEFC. «Це означає ще більший дефіцит валюти до кінця вересня», - попереджає Луцько.
Обсяг доступних банкам коштів «дозволяє покрити зобов'язання перед фізособами в валюті на 97%, якщо не буде паніки і клієнти не будуть масово виводити валюту з банківської системи», додає він: в цьому випадку доведеться підключитися Центробанку, згадавши рецепти кризового 2014 року. Тоді ЦБ проводив операції валютного репо, кредитуючи банки доларами зі своїх резервів. На піку обсяг операцій досяг 33 млрд доларів.
ЦБ також активно надавав банкам валютну ліквідність в рамках операцій валютного свопу. Ліміт таких операцій був досить високим - до 10 млрд доларів. Крім того, для учасників ринку вперше були проведені валютні аукціони Мінфіну, ліміт за якими на той момент складав до 3 млрд доларів.

«Зараз обсяг валютних коштів на клієнтських рахунках у всіх сегментах скоротився до чотирирічного мінімуму. Це означає, що значна частина коштів уже виведена», - каже Луцько: в базовому сценарії санкцій - без заборони на доларові операції для держбанків - дефіцит валюти піде на спад до кінця року.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...