Сіль чи окислювач? "Київводоканал" купив хімічну речовину на мільйон за ціною 85 грн за кілограм

Що насправді замовила компанія - Хлорид чи Хлорит натрію, сподіваємося незабаром з'ясується.

Ілюстрація:projectknow.com

ПрАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" 10 жовтня уклало угоду з ТОВ "Укрхімстандарт" на постачання хлориду натрію на 995 тисяч. Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на систему "Прозорро", передають Патріоти України.

Замовлено 11,7 тонни хімічної речовини по 85 гривень за кілограм. Відзначається, що хлорид натрію (NaCl) – це натрієва сіль соляної кислоти, у побуті відома як поварена сіль.

"У магазині її можна придбати по 4-5 грн/кг, тобто у 20 разів дешевше від закупівельної ціни водоканалу", - йдеться у повідомленні.

Підкреслюється, що в оприлюдненому звіті про угоду "Київводоканал" не дав жодних детальних даних про придбаний хлорид натрію.

У квітні водоканал купував сіль таблетовану "Екстра" по 4,14 гривні за кілограм у ТОВ "Укрпродукт" з Бахмута Донецької області. Тоді вона була визначена у тендерній документації як чистий хлорид натрію.

Через п’ять годин після опублікування цієї інформації водоканал розмістив у «Прозорро» справжню угоду з постачальником, у якій предмет закупівлі було визначено як «хлориТ натрію». Помилку в одній букві у звіті назвали «технічною (орфографічною)».

Відмінність у одній букві означає, що речовина має іншу формулу NaClO2 і іншу ринкову ціну – від 40 гривень за кілограм, що удвічі дешевше від закупівельної ціни «Київводоканалу».

Нинішня закупівля була проведена без відкритих торгів. ТОВ "Укрхімстандарт" зареєстровано у 2015 році на мешканця окупованої терористами ОРДЛО Макіївки Олексія Золотарьова.

Фірма була зареєстрована вже після окупації Донбасу у Києві по вулиці Інститутській, 24/7 офіс 15, де також прописані ще десятки компаній.

"Наші гроші" повідомляють, що наразі "Київводоканал" також намагається провести закупівлю обладнання для очищення води за 19 мільйонів гривень за завищеними майже вдвічі цінами.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...