Сльозам Москви ніхто не йме: "Газпром" залишився без ще одного давнього великого партнера

Концерн RWE вивів на Франкфуртську біржу свою "дочку" Innogy, якій передав найбільш перспективні активи і дві третини співробітників

Голова Innogy Петер Теріум (справа) у день дебюта компанії на Франкфуртській біржі. Фото: dw.com

Друга за останні тижні велика німецька енергетична компанія і давній партнер "Газпрому" рішуче підвела риску під минулим і демонстративно переключилася на "зелену енергетику". Про це пише "Німецька хвиля", повідомляють Патріоти України.

7 жовтня концерн RWE вивів на Франкфуртську біржу свою "дочку" Innogy, якій передав найбільш перспективні активи і дві третини співробітників. 12 вересня аналогічний крок, але за іншою схемою, зробив колишній лідер німецької енергетики E.on.

Первинне розміщення акцій Innogy стало найбільшим IPO в Німеччині за останні 16 років: міжнародні інвестори заплатили за них приблизно 5 мільярдів євро. Попит на нові цінні папери істотно перевищив пропозицію, тому їх розмістили за максимальною в заявленому коридорі ціною: 36 євро. Одна тільки американська інвестиційна компанія Blackrock купила паперів на 940 мільйонів євро.

Основними активами Innogy є численні ветропарки, а також енергетичні мережі - лінії електропередач і газопроводи, які доставляють світло і тепло 23 мільйонам клієнтів в 11 країнах: як в Західній і Центральній Європі (Німеччина, Нідерланди, Великобританії, Австрія), так і на сході і півдні-сході континенту (наприклад, Польща, Словаччина, Румунія, Хорватія).

Всі ці активи концерн RWE передав в нинішньому році своїй "дочці" в ході великомасштабної реструктуризації, мета якої полягає в чіткому поділі між двома компаніями бізнесу, пов'язаного з "новою", зеленою і "старою", традиційною енергетикою.

Innogy отримала відновлювану енергетику, інфраструктуру, 40 тисяч з 60 тисяч співробітників і колишню штаб-квартиру в Ессені. Туди ж перейшов в якості голови правління колишній глава RWE Петер Теріум. Все це красномовно говорить про те, який напрямок в концерні вважається більш перспективним і важливим.

У "старої" RWE під керівництвом колишнього заступника Теріума залишилися вугільні, газові та атомні електростанції, а також газоторгівля, в тому числі імпорт з Росії продукції "Газпрому". До того ж материнська компанія, яка сильно зменшилася, буде тримати 75% акцій випущеної зараз на біржу "дочки" Innogy, але в перспективі поступово почне їх продавати.

З виручених в ході IPO 5 мільярдів євро вона отримає 3 мільярди, які частково підуть на погашення її величезних боргів. Таким чином, за минулі чотири тижні енергетика Німеччини кардинально змінила свій вигляд, що відіб'ється і на бізнесі з Росією.

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...

Скандал набирає обертів: Італія викликала посла Росії на килим через привласнення бізнесу

неділя, 28 квітень 2024, 11:52

Міністерство закордонних справ Італії викликало посла Росії у Римі після того, як Москва передала дочірню компанії італійської групи Ariston Thermo Group державному енергетичному гіганту "Газпром". Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анто...