"Справедлива пенсійна реформа - "Хто не працює, той не їсть": Що буде з пенсіями у 2017 році

Про необхідність реформування української пенсійної системи говорять і парламентарі, і уряд, і експертне співтовариство. Однак на даний момент кардинальні рішення тільки анонсують.

Пенсії. Фото: ТСН

В Україні дефіцит Пенсійного фонду (ПФ) в минулому році досяг рекордної позначки – 145 мільярдів гривень. У цьому ж році "дірка", за прогнозами Кабміну, знизиться до 141 мільярда за рахунок перерозподілу єдиного соціального внеску (ЄСВ), підвищення мінімальної зарплати і обов'язкового оподаткування навіть тих підприємців, які декларують нульові доходи. Пенсію планують підняти в кілька етапів, і крім традиційної індексації українців також чекає "осучаснення". Про те, як життя українців зміниться в новому році, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Сегодня".

Середня пенсія в Україні – більше двох тисяч гривень. Розмір мінімальної пенсії перерахували першого грудня – з 1130 до 1247 гривень. З понад 12 мільйонів українців на "заслуженому відпочинку" на мінімалку живуть 7,5 мільйона чоловік. Всі вони знаходяться за межею бідності. Як підрахувало Міністерство соцполітики, споживчий кошик українцям обходиться в 3200 гривень. Всі, хто отримує менше, змушені відмовляти собі в найнеобхідніших речах.

Навіть з урахуванням низьких пенсій, коштів на їх виплату катастрофічно не вистачає. У минулому році ПФ витратив 257 мільярдів гривень, при цьому соціальних внесків надійшло лише 112 мільярдів, решту довелося компенсувати з державного бюджету.

Відзначимо, в Україні діє солідарна пенсійна система, так званий "договір поколінь". Працюючі українці сплачують Єдиний соціальний внесок (ЄСВ), а після ці гроші перерозподіляють між діючими пенсіонерами. Як зазначає профільний експерт Віталій Мельничук, така система повинна бути самодостатньою, тобто ЄСВ повністю повинен покривати витрати ПФ, без дотацій з державного бюджету.

Про необхідність реформування української пенсійної системи говорять і парламентарі, і уряд, і експертне співтовариство. Однак на даний момент кардинальні рішення тільки анонсують. У минулому році Кабінет міністрів скоротив перелік пільгових професій, працівники яких можуть виходити на пенсію раніше; з початку цього року всіх підприємців, незалежно від того, чи декларують вони доходи, зобов'язали платити ЄСВ. Незважаючи на це, у 2017-му дефіцит ПФ складе 141,5 мільярда гривень.

Проблем у солідарної системи по-українськи багато. Але головне – низькі зарплати. Приблизно 40% платників ЄСВ декларують мінімальну зарплату, в минулому році це було 1600 гривень, соціальний внесок з такої зарплати – всього трохи більше 350 гривень. Як зізнається голова найбільшого регіонального бізнес-союзу Олена Єременко, дрібний і середній бізнес працює "в сіру". Офіційні зарплати можуть бути в кілька разів нижчі від реальних.

Крім того, з 16 мільйонів працюючих українців ЄСВ платять лише 10 мільйонів чоловік. Інші (аграрії, працівники сфери послуг і т. д) внески мають право платити тільки за бажанням. Фактично, 10 мільйонів працюючих повинні забезпечувати 12 мільйонів пенсіонерів.

Головний удар по Пенсійному фонду минулого року – зменшення ставки ЄСВ з 37% до 22%. У Міністерстві фінансів припускали, що це дозволить підприємцям підвищити зарплати і оформити "нелегальних" працівників. Однак у результаті дефіцит ПФ зріс майже на 40 мільярдів.

Середній розмір пенсії в 2017 році виросте до 2001,4 гривні. П'ять мільйонів пенсіонерів отримають надбавку у середньому на 300 гривень (так зване осучаснення). Крім того, в цьому році також пройде індексація на 10,1% – мінімальна пенсія зросте до 1400 гривень.

Правда, пенсії зростуть не для всіх. Так, індексація не торкнеться пенсіонерів, які отримують більше мінімальної пенсії (на даний момент 1247 гривень) і при цьому продовжують працювати. Крім того, для тих, хто отримує 1300 гривень, і українцям з пенсіями в 5000 гривень індексація на 10,1% означає збільшення приблизно в 125 гривень (10,1% від мінімальної пенсії). Крім того, виплати не підвищать тим, у кого вони не прив'язані до прожиткового мінімуму (держслужбовці, журналісти, науковці тощо).

Накопичувальна система на паузі. Уряд планує запустити другий рівень системи – накопичувальний. Крім ЄСВ, українцям доведеться платити ще один податок (від 2 до 7% від зарплати). Ці кошти будуть акумулюватися на персональному рахунку.

Науковий співробітник інституту демографії Лідія Ткаченко вважає: на даний момент немає сенсу запускати накопичувальну систему, більше того, експерт впевнена, що ніякої можливості зробити це в наступному році немає. "Звичайно, не запуститься. Це виключено. І в меморандумі, які підписували наші керівники країни з МВФ, написано, що Україна поки що утримається від накопичувального рівня. У нас в законі другий рівень прописаний давно, але там немає ніяких дат. У законопроектах були дати, але законопроекти так і залишилися законопроектами", – пояснює експерт. Заступник голови ПФ Микола Шамбір також припустив, що запустити накопичувальний рівень пенсійної системи в наступному році не вдасться.

ЄСВ будуть платити всі. У Пенсійному фонді, на даний момент чиновники розглядають можливість зобов'язати платити податок в ПФ всіх працюючих українців без винятків. "У світі застосовується обов'язковість сплати страхових внесків для всього працездатного населення. Ми ще поки що вивчаємо цей та інші методи. Але є методи, як добровільного залучення, так і обов'язкової сплати", – пояснює заступник голови ПФ Микола Шамбір.

Пенсіонерам без стажу жити стане складніше. В ефірі одного з телеканалів міністр соцполітики Андрій Рева зазначив: стратегічне завдання уряду – зробити пенсійну систему справедливою. Кілька місяців тому в інтерв'ю "Сегодня" міністр заявив, що було б справедливо, якщо б ті українці, які мають малий страховий стаж, виходили на пенсію пізніше. "Хто не працює, той не їсть", – пояснює чиновник.

Змінився розподіл ЄСВ. Соціальний внесок розподіляється між трьома фондами: страхування на випадок безробіття (туди йде 6,3% ЄСВ, в минулому році – 7,1%), страхування на випадок втрати працездатності (11,1% ЄСВ, в минулому році – 14,2%) і пенсійне страхування (82,5% ЄСВ, в минулому році – 78,5%). Рішення прийнято "для збалансування бюджетів Пенсійного фонду і фондів соціального страхування на 2017 рік".

В ЄК назвали умову для переговорів щодо продовження транзиту газу РФ через Україну

понеділок, 6 травень 2024, 18:44

Україна та Росія можуть розпочати переговори про продовження транзиту російського газу лише після того, як Москва виведе свої війська. Про це у відповідь на запитання кореспондента "РБК-Україна" заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон після перег...

Українцям у травні перерахували пенсії - для отримання надбавки потрібно виконати дві умови

понеділок, 6 травень 2024, 16:24

В Україні з 1 травня 2024 року змінилися розміри пенсій для тих, хто виконав дві умови: досяг певного віку та отримував не більше 10 340 грн. Такі пенсіонери тепер можуть отримувати прибавки в розмірі від 300 до 570 грн на місяць, передають Патріоти Ук...