Стокгольмський арбітраж: Стало відомо, скільки Росія може програти Україні за "газову війну"

Сума позовних вимог «Нафтогазу» до «Газпрому» в Стокгольмському арбітражі становить 26,6 мільярда доларів.

"Нафтогаз" проти "Газпрома". Фото: www.ukrinform.ua.

«Нафтогаз» України назвав суму свого позову до «Газпрому» в Стокгольмському суді. Сума позовних вимог «Нафтогазу» до «Газпрому» в Стокгольмському арбітражі становить 26,6 мільярда доларів. Про це йдеться на сторінці української компанії в Facebook, передають Патріоти України.

Там же зазначається, що сума претензій російського холдингу до «Нафтогазу» становить 38,7 мільярдів доларів. Слухання призначені на осінь 2016 року, уточнили в «Нафтогазі».

В українській компанії і раніше неодноразово називали суму позовних вимог до «Газпрому». Так, в квітні 2016 року глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв повідомив, що загальна сума вимог компанії до «Газпрому» за позовом в Стокгольмському арбітражі становить 50 мільярдів доларів. Він також уточнював, що в Києві очікують рішення за позовом щодо поставок газу до кінця 2016 року, а по транзиту - протягом року.

В середині березня «Газпром» направив до Стокгольмського міжнародного арбітражу уточнені вимоги до «Нафтогазу України» за контрактом купівлі-продажу газу від 2009 року. Загальна сума претензій з урахуванням вимоги оплати близько 2,55 мільярда доларів за невибрані в третьому кварталі 2015 року обсяги газу за умовою «бери або плати» становить 31,76 мільярда доларів.

В середині лютого 2016- го повідомлялося, що Україна дала «Газпрому» два місяці на оплату штрафу в розмірі 86 мільярдів гривень (більше 3 мільярдів доларів) за порушення закону про конкуренцію при транспортуванні газу. Україна також намагається стягнути з Росії в Стокгольмському арбітражі значні неустойки за контрактами про закупівлю газу та контракту на транзит. Але сума претензій, яку в травні 2015 року озвучував прем'єр-міністром України Арсеній Яценюк, була нижче - близько 16 мільярдів доларів.

16 червня 2014 «Газпром» звернувся до арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з проханням про арбітраж з метою стягнення з НАК «Нафтогаз України» неоплаченої заборгованості за природний газ та відсотків за неї. У той же день «Нафтогаз України» звернувся в арбітраж з вимогами про зміну ціни на природний газ, відшкодування всіх переплат, здійснених з 20 травня 2011 року, в розмірі не менше 6 мільярдів доларів.

Також українська компанія вимагала скасувати положення контракту, що забороняє реалізацію поставленого по ньому природного газу за межами країни. У жовтні 2014 «Нафтогаз» подав другий позов, зажадавши зобов'язати «Газпром» виплатити компенсацію за зниження обсягів транзиту в розмірі 3,2 мільярда доларів і ще 3 мільярди доларів за низьку транзитну ставку.

Війна не завада? В Україні побільшало офіційних мільйонерів

середа, 1 травень 2024, 18:30

В Україні завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік – згідно з її результатами, кількість офіційних мільйонерів збільшилась на 1,2 тис. і становить 10,7 тис. осіб. Про це у себе в Telegram повідомив голова парламентського комітету ...

Виплати українським біженцям у Польщі можуть скасувати: Чого очікувати далі

середа, 1 травень 2024, 16:30

Уряд Польщі ухвалив проєкт змін до закону про допомогу українським біженцям, зокрема прив’язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах. Цей законопроєкт також передбачає законність перебування громадян України, яким присв...