Святі скрепи: Всі закордонні партнери "Газпрому" покинули консорціум "Північний потік-2"

"Газпром" втрачає фактично всі політичні дивіденди, яких він домігся шляхом залучення у проект великих західних партнерів.
"Газпрому" не щастить. Фото: zn.ua.

Західні компанії, які повинні були брати участь у фінансуванні будівництва газопроводу "Північний потік 2", прийняли рішення відмовитися від покупки часток в проекті через заперечення влади Польщі. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Русский Еврей.

Engi, OMV, Shell, Uniper, Wintershall і "Газпром" в спільному прес-релізі, опублікованому в п'ятницю, повідомили, що відкликають повідомлення про створення СП, подане в польське антимонопольне відомство (UOKiK). Відтепер "кожен із заявників буде самостійно шукати можливості вкладу в проект", а єдиним власником 100% акцій зареєстрованої в Швейцарії Nord Stream AG залишиться російський "Газпром".

Спочатку передбачалося, що п'ять західних партнерів викуплять 10% проектної компанії, а крім того, владнають регуляторні питання "на своєму боці". Антимонопольне відомство ФРН схвалило їх входження в проект ще в минулому році, але в Польщі угода застопорилася. UOKiK розглядав заявку більше півроку, після чого дійшов висновку, що "Північний потік 2" призведе до "подальшого зміцнення ринкової влади "Газпрому", який і без того займає домінуюче становище.

Відмова партнерів від викупу акцій означає, що "Газпром" буде будувати трубопровід самостійно: західні компанії не зможуть уявити фінансування (через покупку часток) і не стануть брати участь у розподілі майбутніх прибутків. Обраний варіант - по суті переформатування консорціуму - технічно найпростіший, але економічно найбільш ризикований, пояснювало раніше "Комерсанту" джерело, близьке до "Газпрому".

Цей шлях позбавить "Газпром" всіх політичних дивідендів, яких він домігся шляхом залучення великих західних партнерів. «Ми зараз не будемо вступати в Nord Stream 2 AG", - підтвердив агентству DPA офіційний представник німецької Wintershall. Він додав, що компанія "як і раніше дуже зацікавлена в реалізації проекту" і що її рішення не позначиться на термінах будівництва.

Теоретично учасники проекту могли б здійснити операцію без дозволу польського антимонопольного відомства, оскільки на території Польщі будівництво вестися не буде, пояснював "Комерсанту" близький до Nord Stream юрист. В цьому випадку Варшаві доведеться звертатися до Єврокомісії і самої "нести тягар" доказів того, що "Північний потік -2" порушує конкуренцію. Втім, з огляду на ставлення ЄК до проектів "Газпрому" шансів на те, що польські аргументи будуть відхилені, практично немає.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...