Третя газова війна: Як Україна виявилася не готова до дій Москви

Щоб перекрити нестачу газу, НАК "Нафтогаз України" в терміновому порядку підписав угоду з польською PGNiG. Але цього замало.

Путін і голова "Газпрому" Міллер. Ілюстрація:Гордон

Виграш НАК "Нафтогаз України" у "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі, по суті, привів до початку третьої "газової індійські" між Україною і Росією. "Газпром" не просто відкинув рішення суду, а й прикрутив газовий вентиль, оголосивши про початок процедури розриву всіх контрактів з Україною. "Нафтогаз" виявився не готовий до такого розвитку подій. Щоб перекрити нестачу газу, НАК в терміновому порядку підписав угоду з польською PGNiG. Але цього замало. Коротко про те, що трапилося - в матеріалі LIGA.net, передають Патріоти України.

З ЧОГО ПОЧАЛОСЯ.

28 лютого Стокгольмський арбітражний трибунал виніс рішення на користь НАК "Нафтогаз України" в суперечці з ПАТ "Газпром". Суд підтвердив порушення "Газпромом" зобов'язань щодо обсягів транзиту газу і присудив "Нафтогазу" компенсацію $ 4,63 млрд. Це рішення означає, що "Газпром" повинен заплатити "Нафтогазу" близько $ 2,56 млрд з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 і 2015 роках, пояснили в компанії. У "Нафтогазі" заявили, що "Газпром" повинен щодня виплачувати НАК Нафтогаз України $0,5 млн як компенсацію відсотків - до повної виплати боргу в $ 2,56 млрд.

Контракт на транзит російського газу передбачає, що рішення Стокгольмського арбітражу "є остаточними і обов'язковими для всіх сторін". Оскаржити їх можна лише процедурно, що не вплине на підсумковий висновок суддів. Якщо російська сторона відмовиться платити, "Нафтогаз" матиме право в судовому порядку накласти арешт на активи "Газпрому" за кордоном.

РОЗВИТОК ПОДІЙ.

"Газпром" не погодився з рішенням арбітражу суду. У компанії заявили, що у відносинах з "Нафтогазом" виник "істотний дисбаланс, який порушує базові принципи шведського права, що регулює контракт Газпрому з Нафтогазом про транзит газу". Російський монополіст пообіцяв захищати свої права "всіма способами, які не суперечитимуть законодавству".

1 березня на засіданні РНБО президент України Петро Порошенко повідомив, що, за його інформацією "Газпром" не збирається виконувати рішення Стокгольмського арбітражу. А вже сьогодні вранці "Нафтогаз" рапортував про зниження на 20% тиску на вході в українську ГТС. "Нафтогаз" виявився не готовий до відмови російського "партнера" підписувати додатковий контракт на поставку газу. Російська компанія повернула передоплату, яку український холдинг перерахував в рахунок майбутніх поставок.

Ситуація почала загострюватися. Увечері 1 березня МЗС України ініціював переговори в форматі Україна-ЄС-Росія для забезпечення стабільності поставок газу в Україну і країни Євросоюзу. ЄС погодився виступити посередником і готовий працювати з владою обох країн, повідомила представник Єврокомісії Ана Кайса Ітконен.

Тим часом Кабмін ввів національний план дій для недопущення кризової ситуації в енергетиці. Також в терміновому порядку підписаний контракт з польською PGNiG. Обсяг законтрактованого газу становить понад 60 млн кубометрів.

В ЄС стурбовані: новий конфлікт між Газпромом і Нафтогазом може вплинути на стабільність поставок газу в Євросоюз. ЄС закликає сторони, задіяні в процесі, компанії, міністерства України і Росії знайти негайні шляхи відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

ЩО ДАЛІ.

Україна відбирає з ПСГ близько 120 млн кубів на добу, що є на сьогодні максимально допустимим обсягом для нормального функціонування ГТС. Але цього замало. За даними "Укртрансгазу", ситуація із забезпеченням тиску на вході в ГТС України критична - тиск в магістральних газопроводах по ГВС (газовимірювальна станція) Суджа становить 50,9 кгс / кв. см замість заявлених за контрактом 60-65 кгс / кв. см.

Теоретично Україна може качати з ЄС більше газу. Але є проблема - через різке похолодання в Європі зараз немає зайвих обсягів газу. Вихід один - жорстка економія. Сьогодні за результатами засідання кризового штабу був прийнятий план дій, який передбачає переведення генеруючих компаній з газу на мазут. За підрахунками Міненерго, це дозволить заощадити близько 15-20 млн кубів газу на добу.

Крім того, починаючи з сьогоднішнього дня і до 6 березня включно рекомендується повністю припинити роботу дитячих садків, шкіл і ВНЗ. Промисловим компаніям пропонується переглянути виробничі плани, щоб заощадити ресурси.

У свою чергу "Нафтогаз" закликав українців на найближчі 3-4 дні обмежити споживання газу. У компанії підрахували, що якщо зменшити температуру в приміщенні на 1 градус вдень і на 2 градуси вночі, можна знизити потребу в газі на 8-9%. "Цього буде достатньо, щоб російський шантаж не вдався", - відзначили в "Нафтогазі".

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...