Це багатьох відлякує: В Україні західним інвесторам немає можливості прозоро вести бізнес, не втягуючись у корупційний бруд - Найман

Інвестори не ризикують заходити в Україну не тільки тому, що тут немає незалежної судової системи і ефективно працюючих правоохоронних органів, а й тому, що в країні практично неможливо вести бізнес поза корупційною системою.

Ерік Найман. Фото:gordonua.com

Україна готується до продажу одного з найбільших держпідприємств - "Одеського припортового заводу" (ОПЗ). Стартова ціна на аукціоні встановлена на рівні $150 млн. Але борги підприємства, а також незрозумілі контрактні умови щодо закупівлі газу зменшують цінність активу в очах західних інвесторів. Про це в коментарі сайту Гордон заявив доктор економічних наук, керуючий партнер інвесткомпанії Capital Times Ерік Найман, передають Патріоти України.

"На жаль, на ОПЗ стільки боргів навішали, що всі розуміють: так, це цінний актив, але якщо відняти борг, цінність буде вже не такою високою. Додайте абсолютно незрозумілі контрактні умови щодо закупівлі газу, це теж істотно зменшує привабливість активу", - сказав Найман.

Експерт підкреслив, що західний інвестор не ризикує заходити в Україну не тільки тому, що тут немає незалежної судової системи і ефективно працюючих правоохоронних органів, а й тому, що в країні практично неможливо вести бізнес поза корупційною системою.

"У західних інвесторів є кримінальна відповідальність за дачу хабарів. А я не уявляю, щоб в Україні такий об'єкт, як Одеський припортовий, зміг працювати поза існуючою в країні корупційною системою.

Відповідно, багатьом західним топ-менеджерам не хочеться вплутуватися в це болото, щоб не викликати на себе ризики кримінального переслідування у власних країнах - США, Великобританії, Франції, Німеччині та багатьох інших ", - зазначив Найман.

Економіст переконаний, що міжнародних інвесторів відлякує саме ризик "вплутатися в корупційний бруд".

"В Україні західним інвесторам немає можливості прозоро вести бізнес, не втягуючись у корупційний бруд. Це досить серйозний ризик, звичайно, він дуже багатьох відлякує", - підсумував Найман.

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...