"Ціни на нафту. Найгірший варіант для Росії", - блогер

Країни ОПЕК не діють, незважаючи на всі домовленості.

Ілюстрація:www.tochka-z.com.ua

Ціни в економіці завжди визначаються співвідношенням попиту і пропозиції на товар і його замінники. Нафта в цьому питанні не є винятком. Про це у своєму блозі на сайті Новое Время пише економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, зазначають Патріоти України.

Нинішнє падіння цін на нафтовому ринку пов'язане, зокрема, з тенденціями зниження попиту і нарощування пропозиції. Так, на початку цього року досить сильно провалився китайський фондовий ринок.

Це свідчить про те, що існує ймовірність подальшого зниження економічної активності Китаю - одного з найбільших споживачів нафти і газу. Відповідно, навіть очікування зниження попиту на енергоресурси в Китаї рухає ціни на нафту в бік зниження.

Ще одним фактором зниження цін є зняття заборони на експорт «чорного золота» у Сполучених Штатах, які також є одним з найбільших споживачів нафти. Зацікавлені сторони уважно стежать за даними про запаси нафти в Америці.

Якщо у США зростають запаси нафти, значить, є ймовірність, що вони не будуть купувати її на зовнішньому ринку і попит на «чорне золото» у світовому масштабі, знову-таки буде знижуватися.

Країни ОПЕК, тим часом, не діють (незважаючи на всі розмови). Якщо вони зараз спробують обмежити пропозицію нафти, то, ймовірно, що виграють від цього не вони, а їхні конкуренти - інші експортери нафти. Це, своєю чергою, може підштовхнути деяких з членів ОПЕК продавати нафту «з-під поли».

У результаті попит знижується, а пропозиція навіть дещо збільшилася. Ціни падають.

Провідні економічні агенти вже перераховують прогнозовані ціни на нафту в 2016 році. Так, експерти з Міністерства енергетики США знизили прогноз вартості нафти марки Brent на 28%.

Якщо раніше очікувалося, що за підсумками року середня ціна бареля складе $55,78, то тепер у відомстві вважають, що вона виявиться на рівні $40,15. Тим часом, одна з найбільших фінансових установ Росії, а саме Сбербанк, приготувався до падіння ціни на нафту до $25 за барель.

Чому? Тому що Сбербанк повинен прораховувати для себе не середньозважений варіант розвитку подій, а найгірший з усіх - адже від ціни на нафту багато в чому залежить російський рубль.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...