Уляна Супрун озвучила зарплату лікарів після запуску реформи медичної галузі

На сьогодні в Україні наявні 25 тисяч сімейних лікарів, з якими українці зможуть укладати договори.

Із вибором сімейного лікаря треба встигнути до 1 липня. Фото: ВиЧерпно.

На сьогодні в Україні є 25 тисяч сімейних лікарів, а медичні університети щороку випускають п'ять тисяч молодих фахівців, заявила в коментарі DT.UA міністр охорони здоров'я Уляна Супрун, передають Патріоти України.

Вона також зазначила, що сума у 210 грн, яка буде "ходити" за пацієнтом після запуску реформи первинного рівня медичної допомоги, була передбачена ще в 2016 році, коли формувався бюджет-2017, а зараз переглянута у бік збільшення.

"210 грн було передбачено ще в 2016 році, коли формувався бюджет-2017. За основу брали бюджет на первинку — 20% від загального . Зараз є більш правдиві розрахунки, це вже не 210 грн, а більше. Якщо лікар працюватиме як ФОП, ці кошти приходитимуть на його рахунок. А якщо залишиться при центрі ПМСД — гроші отримуватиме центр. А лікареві виділятимуть кошти за кожного пацієнта, з яким він підписав договір", - зазначила вона.

За словами Супрун, після запуску реформи зарплата лікарів, що працюють на первинному рівні, зросте майже в шість разів.

В той же час, науковий консультант Інституту суспільно-економічних досліджень, кандидат економічних наук Ігор Яковенко в коментарі DT.UA висловив думку, що Україна може зіткнутися з нестачею сімейних лікарів.

"Якщо населення України, яке, за даними Держкомстату, становить 42 млн 603 тис. громадян, поділити на цей норматив, то потреба становитиме майже 18 тис. сімейних лікарів. А за даними за 2011 рік у нас їх було 8140. За час, що минув, навряд чи істотно збільшилась ця цифра, скоріше навпаки, адже лікарі є однією з провідних груп трудової імміграції. Очевидно, значна частина населення України так і не зможе знайти собі сімейного лікаря", - вказав він.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...