Відставання від розвинених країн зросте від чверті століття до нескінченності: У Рахунковій палаті РФ заявили про розвал російської інфраструктури

Грошей на модернізацію в достатньому обсязі в бюджеті РФ немає, хоча матеріально-технічно база російської економіки - застаріла.

 Голова Рахункової палати РФ Тетяна Голікова. Фото:lenta.ru

Матеріально-технічна база російської економіки - інфраструктура, технології, обладнання - застаріла, знос основних фондів перевищив 50%, а грошей на модернізацію в достатньому обсязі в бюджеті немає. Про це заявила голова Рахункової палати Тетяна Голікова, передають Патріоти України з посиланням на Finanz.ru.

Виступаючи на пленарному засіданні Держдуми в п'ятницю, Голікова розповіла, що лише для того, щоб зупинити процес стрімкого зносу промислової, транспортної та іншої інфраструктури, потрібні інвестиції в розмірі 4 трильйони рублів на рік.

"І це тільки мінімальний обсяг коштів, щоб зупинити негативну тенденцію, без якого ми не можемо говорити про модернізацію економіки", - заявила Голікова.

При цьому в федеральному бюджеті на трирічний період і прогнозі соціально-економічного розвитку Росії до 2034 року в принципі "відсутній системний підхід до проблеми зносу основних фондів, відновлення матеріально-технічної бази", хоча "це пріоритет номер один для відновлення економіки", сказала Голікова.

При нинішньому рівні зносу основних фондів збільшити продуктивність праці в російській промисловості не реально, що гарантує стагнацію і застій, згоден директор Центру кон'юнктурних досліджень ВШЕ Георгій Остапкович.

Російський ВВП - це на 55% споживання, а капіталовкладення - лише 20% (проти 40% у Китаю в період зростання), відзначає він.

"Існує ще одна проблема, навіть, можливо, більш важлива. Це необхідність вбудовування в глобальні інноваційні ланцюжки технологічних перетворень. Якщо ми не увійдемо спільно з передовими країнами в цю економіку знань, пов'язану з найближчими тектонічними інноваційними зрушеннями, наше технологічне відставання від розвинених країн збільшиться від чверті століття до нескінченності", - говорить Остапкович.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...