Восени знову прийдуть "космічні" платіжки: Готується нове підвищення тарифів на комуналку

Експерти прогнозують, що в сукупності платіжки українців можуть вирости на 10-30%.

В Україні готується осіннє підвищення тарифів на комуналку. Фото: Вголос.

В Україні знову дорожчає комуналка. Згідно з рішенням Уряду і НКРЕКУ, цього разу підвищилися в ціні газ і вода. Зокрема, для киян газ подорожчає на 1,2%, холодна вода на 14,7%. Але і це ще не все, кажуть експерти. Про це розповідають Патріоти України з посиланням на UBR.
Поки українці будуть зайняті відпустками, влітку в Верховній Раді спробують протягнути законопроекти, пов'язані з черговим підвищенням тарифів. Як розповів UBR.ua директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, саме так було в минулому році. Тому підвищення стане відчутним лише восени, з приходом холодів.
«Саме так тарифи піднімали в минулому році. Сукупно, платіжки українців можуть вирости на 10-30% », - зазначив Олександр Сергієнко.
Таким чином, кажуть експерти, компанії-монополісти намагаються компенсувати недоотримані через економність українців гроші. Адже наші громадяни зараз рахують кожну копійку, намагаються палити якомога менше світла і тричі думають, перш ніж прийняти ванну.

Вбивчі лічильники

Українські водоканали підвищують тарифи через поголовну установку лічильників води приватними споживачами. Той, у кого не було лічильника, платив по максимуму - а це, щонайменше, вдвічі більше, ніж за лічильником. І постачальники спробують компенсувати менші обсяги більш високою ціною.
«Практика показує, що реальне споживання води за лічильником може становити 2-2,5 кубометра, хоча до установки лічильника постачальник налічував по 8 кубометрів. Тобто, зараз компанії недоотримують свій прибуток», - відзначає глава правління Громадського комітету захисту прав людини Микола Козирєв.
Крім цього, на зростанні цін позначаються і підвищення мінімальної заробітної плати, подорожчання електроенергії, які також входять в структуру тарифу.
Свою частку в космічні тарифи вносить і загальна зношеність комунікацій. З кожним роком на їх відновлення потрібно все більше грошей. Витрати на амортизацію також впливають на платіжки українців.
«Водоканали зазнають втрат води в мережі на рівні приблизно 40-50%. Адже їх основні фонди зношені на 60-70%. А якщо в Стоквартірний будинку протікає, скажімо, десять бачків з водою, то це теж перекладається в результаті на кінцевого споживача », - говорить аналітик« Публічного аудиту »Максим Котенко.
Газова атака
Що стосується газу, то до тут до тарифу додається ще до 2,5% торгової націнки облгазів. Відповідну постанову в березні прийняв Кабмін. Тобто облгази проводять операції з НАК Нафтогазу за однією ціною, а продають зі своєю націнкою. Відповідно, по різних регіонах ціни можуть різнитися.
Крім того, до 1 липня 2017 р Міненерго має оприлюднити остаточну вартість ціни природного газу, яка, судячи з усього, явно буде вище прогнозованої.
Вартість газу (без урахування витрат на транспортування, розподіл і націнки) становить 6078,66 грн ($ 185 * 26,7 (передбачуваний курс гривні) + 20% ПДВ). У Мінекономрозвитку рік тому припускали, що курс гривні в 2017 р складе 26,7 грн. Однак, в бюджеті на цей рік заклали вже 27,2 грн/$, а вартість газу - на рівні $245.
Якщо перерахувати ціну газу як товару, з урахуванням оновлених показників, тисяча «кубів» обійдеться вже в приблизно 8 тис. грн. А якщо врахувати ще націнку, витрати на транспортування і розподіл, то вийде близько 9 тис. грн/тис. куб, тобто майже на третину дорожче.
У 2018 році вартість імпортного газу і зовсім добереться до позначки в 11 тис. грн.
Справа в тому, що наша країна взяла на себе зобов'язання переглядати ціни на газ і тепло, якщо вартість імпортного газу перевищить поточну ціну на 10%. Тому перегляду тарифів не уникнути.
За словами співзасновника Фонду енергетичних стратегій Дмитро Маруніча, в разі, якщо блакитне паливо подорожчає на 23%, як це прогнозується, то тарифи на тепло зростуть приблизно на 15-17%. І це без урахування можливих коливань курсу.
Разом з цим, з 1 травня уряд ухвалив рішення про зниження соціальних норм за якими розраховуються субсидії. Тому, навіть ті, хто отримують держдопомогу на оплату ЖКГ, швидше за все, під час наступного опалювального сезону заплатять більше.
«На сьогоднішній день, загальний борг держави і споживачів перед постачальниками комунальних послуг вже досяг 50 млрд грн. А з черговим збільшенням тарифів заборгованість буде тільки зростати», - зауважив у розмові з UBR.ua Олександр Сергієнко.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...