"Все пропало!": У Росії починається агонія рубля

Ринок російського держборгу продовжує котитися в прірву і тягнути за собою рубль, незважаючи на заяви Мінфіну, який закликає інвесторів «не панікувати».

Рубль продовжує падіння. Фото: соцмережі.

Агонія рубля тільки починається - вважають експерти, і дуже скоро курс долара в Росії досягне 80 рублів і більше. Залишилося чекати лічені дні. Тому експерти рекомендують позбутися рублів скоріше, передають Патріоти України.

Ринок російського держборгу продовжує котитися в прірву і тягнути за собою рубль, незважаючи на заяви Мінфіну, який закликає інвесторів «не панікувати». Ціни боргових паперів уряду РФ падають четвертий день поспіль, а курс долара наближається до позначки 70 рублів на повідомленнях про те, що повернулися з канікул сенатори США і почали обговорення нового санкцій пакета із закону про протидію «агресії Кремля».
Індекс RGBI, що визначає ціни облігацій федеральної позики, обвалився до мінімуму з червня 2016 року. За тиждень він втратив 2,19 пунктів, знижуючись зі швидкістю, яку ринок останній раз бачив в січні 2016- го при нафті по 27 доларів за барель Brent. За серпень падіння склало 4,05% і стало рекордним за масштабами з грудня 2014-го.
Розпродаючи папери, нерезиденти скуповують валюту і штовхають до нових мінімумів рубль: у п'ятницю курс долара оновив рекорд з березня 2016 року - 69,95 рубля. Євро закріпився вище 80 рублів і ледь не ступив за позначку 81, до якої курсу не вистачило 12 копійок.
Ринок реагує на загострення в справі Скрипалів, на бомбардування Сирії і чекає санкцій, перераховує головний аналітик «БКС Прем'єр» Антон Покатовіч. На слуханнях, що відбулися напередодні в банківському комітеті верхньої палати конгресу, обговорювалися нові заходи проти російських олігархів і державного боргу, інвестиції в який, на думку законодавців, необхідно заборонити.
Не чекаючи санкцій, західні фонди продовжують скидати ОФЗ. До теперішнього моменту їх частка на ринку впала до мінімуму з грудня 2016 року - 26-27%, хоча ще в квітні досягала 34%, повідомив у четвер Мінфін.
У грошовому вираженні за 5 місяців нерезиденти позбулися паперів на рекордні 600 млрд рублів. З урахуванням того, як руйнується рубль, «ніяких сумнівів в підвищенні ставки ЦБ на найближчому засіданні вже немає», каже директор аналітичного департаменту «Локо-Інвест» Кирило Тремасов.
Питання лише в тому, чи витримають ринки до наступної п'ятниці, або ЦБ доведеться, як і в грудні 2014 року, приймати екстрене рішення на позачерговому засіданні, додає він. «Рубль готується до нового витка ослаблення», - каже Покатовіч. "70 рублів за долар і вище - питання часу", - згодна аналітик «Фрідом Фінанс» Анастасія Соснова.
Проблема в тому, що підйом ставки на 0,25 п.п., тільки посилить паніку, продовжує Тремасов: центробанку потрібно подовжити паузу в скупці валюти до кінця року і почати викуповувати ОФЗ на ринку на суму 100-200 млрд рублів в місяць.
«Фінансова влада не до кінця усвідомлює і відчуває весь можливий масштаб катастрофи, що насувається», - попереджає експерт. - Якщо дотримуватися традиційних заходів, я думаю, ми отримаємо повторення 2014 року».

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...