Все заради траншу МВФ: В Україні готуються знову підняти тарифи на газ

Якщо зараз за 200 кубів власник будинку в 56 квадратів платить 720 грн, то в перспективі йому доведеться викласти 1080 грн.

За газ знову доведеться платити більше. Фото: uapress.info.

Кабінет Міністрів України має намір підвищити тарифи на газ на вимогу Міжнародного валютного фонду. За оцінками експертів, платити за газ доведеться ще на 25% дорожче. Про це повідомляють Вести, посилаючись на проект меморандуму між Україною і МВФ, передають Патріоти України.

Зараз під час опалювального сезону українці платять за газ за подвійним тарифом. Пільгова ціна за один куб для тих, хто споживає менше 1200 кубів за опалювальний період, - 3,6 грн, а все, що більше, - по 7,188 грн. Однак, згідно з проектом меморандуму, ці цифри можуть бути переглянуті.

Так, пільгова ціна складе 75% від ціни закупівлі імпортного газу. А все, що понад 1200 кубів, буде оплачуватися в розмірі 100%. "Поки можна говорити про приблизні цифри. Наприклад, ціна 3,6 грн становить приблизно 50% від вартості імпортного газу", - розповів експерт українського Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, відповідаючи на питання, у скільки приблизно споживачам обійдеться блакитне паливо.

Якщо нинішні 3,6 грн - приблизно 50%, то тариф при 75% буде 5,4 грн. А чинний тариф по 7,188 або залишиться незмінним, або може трохи піднятися. Таким чином, якщо зараз за 200 кубів власник будинку в 56 квадратів платить 720 грн, то в перспективі йому доведеться викласти 1080 грн. Але варто враховувати, що ціна на газ дуже залежатиме від курсу долара, який зараз почав зростати.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...