Заплатять за все: Мінфін Росії запропонував "тимчасово" вилучити заощадження росіян

Багатим вкладникам в Росії готують так звану "стрижку вкладів".

Ілюстрація:nahnews.org

Великі депозити приватних осіб в російських банках - розміром більше 100 млн рублів - можуть бути примусово конвертовані в капітал проблемних фінансових організацій. Про це заявив заступник міністра фінансів Олексій Моісєєв, передають Патріоти України з посиланням на ТАСС.

"По суті економічної діяльності фізособи з такими великими внесками не відрізняються від юридичних", - цитує Моісєєва ТАСС.

Моісєєв додав, що ідея про запровадження механізму bail-in (примусової конвертації вимог кредиторів третьої черги в субординовані позики або статутний капітал банку) поки обговорюється в Мінфіні за участю інших відомств. Загалом дискусія про можливість застосування такого способу підтримки банків, які опинилися у важкій ситуації, ведеться з минулого року.

"Поки немає точного розуміння про граничну суму вкладу, йде мова, чи буде це мільярд чи 100 млн рублів", - пояснив представник Мінфіну.

Аналогічна схема підтримки проблемних банків була використана на Кіпрі в 2013 році. В рамках реструктуризації фінансової системи влади ввели одноразовий податок на внески, що перевищують €100 000 (так звана "стрижка вкладів"). Застраховані вклади менше зазначеної суми порушені були.

У середині січня Моісєєв говорив, що механізм bail-in на першому етапі торкнеться тільки юридичних осіб. "Ідея зрозуміла, що кредитори стають акціонерами. Про те, як це буде працювати, хто буде приймати рішення, на якому етапі, скільки - все це знаходиться в стадії опрацювання", - зазначав він.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...