А попереду Володимир Кримський на бойовому коні Лаврушці: Російські С-400 проти ВПС США - це кіннота проти танків - західні ЗМІ

Останній парад російської військової техніки став "класичною радянською і російською брехнею", бо, як показали події останніх років, російська зброя страждає величезною кількістю неполадок і в ряді випадків була "офіційно визнана дефективною".

ЗРК С-400. Ілюстрація:http://qha.com.ua/

Російська армія не здатна змагатися з сучасними західними через загальну технологічну та економічну відсталість, розрив в поколіннях озброєнь, а також різницю в концепціях війн, до яких готуються сторони. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на американських експертів, передають Патріоти України.

Це стосується і так званих російських систем С-300 і С-400, які ніколи не були використані в реальних бойових умовах.

Обговорюючи можливості С-400, які позиціонуються Москвою, як найсучасніша і така, що не має аналогів в світі, колишній співробітник Пентагону Михайло Кофман, який нині працює в корпорації CNA охарактеризував їх як неефективний інструмент проти літаків ВПС США п'ятого покоління.

Пояснюючи свою позицію, він сказав, що з таким же успіхом можна було б розвивати кінноту в складі армії і потім з повним правом заявляти про те, що аналогів в світі озброєнь їй немає рівних.

"Це правда, що це найсучасніша система з систем ППО, сухопутних - розповідав він. - ... Але це не означає, що вона ефективна проти Заходу".

За його словами, дані системи мають два фундаментальних недоліки в гіпотетичній війні з Заходом: марність проти американських літаків-невидимок, а також порівняно мале число бойових установок, які можна було б реально задіяти.

"Це класна система, якщо воювати з країнами, у яких літаки четвертого покоління. Єдина проблема, що, може виникнути, доведеться воювати з такими країнами, як Сполучені Штати, у яких бомбардувальники п'ятого покоління", - пояснив Кофман, додавши, що факт переваги системи С-400 над аналогами "не означає, що вона ефективна і може захистити Росію".

У зв'язку з цим він нагадав про значне прискорення циклів модернізації озброєнь в порівнянні з минулими століттями, коли навіть в разі пропуску "100 років розвитку збройних сил" можна було "мати хороший шанс виграшу" в бою.

"Зараз, коли країна пропускає 10-15 років через низький розвиток, то вона, можливо, відстає в деяких ключових галузях, які кардинально змінюють співвідношення сил ... Все змінилося десь в кінці XIX століття. Незважаючи на те що у вас найкраща кавалерія в світі, якщо вона не може подолати броні і кулемета", - сказав він, зазначивши, що відставання Росії у військовій сфері від Заходу становить не менше 15 років.

На питання про те, чи вважає він, "що сучасні російські системи ППО будуть так само ефективні проти літаків п'ятого покоління, як кіннота проти броньовиків або танків", експерт відповів ствердно: "Все-таки так", - звучала його відповідь.

"Якщо радари не бачать літак, який створений для того, щоб бути невидимим, тоді яка її боєздатність в кінцевлму рахунку?", - задався питанням аналітик, нагадавши, що російським ППО довелося б змагатися з "дорогою і в деякій мірі майже унікальною технологією, яка в наявності у великих кількостях у Сполучених Штатів".

Нагадавши про показову відсутність реакції С-400 на запуск крилатих ракет "Томагавк" з ВМФ США по базі Асада, Кофман вказав на два фактори - розташування комплексів ППО і масштабність удару - які, в будь-якому випадку не залишали шансів для Росії.

Згідно з поясненнями Кофмана, системи С-300 і С-400 в Сирії не покривають значних частини території країни (всупереч заявам Росії) і призначені для захисту лише російського контингенту, але не сирійського, однак, навіть якби Росія спробувала використовувати їх проти американських крилатих ракет, її зусилля були б марними.

"Крилаті ракети запускають спеціальним шляхом, їх не посилають безпосередньо, вони маневрують, повертають ліворуч, праворуч і так далі. Ми б ніколи не послали ці ракети таким шляхом, щоб російська ППО мали можливість їх дістати. Залп ракет був дуже масований. Я впевнений, що навіть якщо б там стояла російська система оборони, вона б все одно не змогла впоратися з залпом в 60 ракет", - коментував фахівець.

У числі інших проблем російської армії, які були виявлені в тому числі в ході інтервенції РФ в Сирію, Кофман назвав фактичну відсутність у Росії високоточної зброї.

"Рівень технології високоточних озброєнь у Росії найбільш примітивний", - констатував він, звернувши увагу на слабку точність застосованих в Сирії авіабомб, а також на технологічну відсталість систем наведення.

Загальна дорожнеча сучасного озброєння - ще один бар'єр, подолати який Росія не в змозі з міркувань вже чисто економічних, що випливало з пояснень Кофмана. За його словами, велику частину більш сучасних проектів, продемонстрованих на параді 9 травня, "здійснити не вдасться, поки на них грошей немає, і це все розуміють в Росії".

У той же час танк "Армата" є символом іншої біди російської армії - зацикленості на сухопутному озброєнні, яке стане легкою метою для американської авіації і флоту в разі конфлікту.

"Наша здатність використовувати далекобійне високоточне озброєння, яке у нас в комплекті в тисячах - це для Росії не просто серйозна проблема - підкреслив він, кажучи про здатність американських сил протистояти російській агресії. - Наша здатність нанести і авіаудари, і удари з військово-морського флоту і взагалі з часом рознести і розтерзати всю цю техніку, яку вони показали на параді - це реально".

Підводячи підсумок, Кофман вказав, що "ми порівнюємо дві абсолютно різні армії", одна з яких - це сильні ВПС і ВМФ, а інша - це артилерія, танки, БТР і БМП. Відзначивши, що американська сторона воює "ВПС і флотом", він вказав, що "Росія - це сухопутні війська".

"ВПС Росії завжди відставали, і те ж саме ВМФ. Ми порівнюємо армію, якій потрібні хороші танки, з армією, яка особливо танками не воює", - резюмував аналітик.

Інший експерт, який виступив на Радіо Свобода - співробітник американської зовнішньополітичної ради у Вашингтоні Стівен Бланк - підтвердив, що "західні армії перевершують російську в тому, що стосується якості та кількості озброєнь". Він назвав Кремль мафіозною владою, оскільки Москва використовує характерні прийоми залякування західних країн і запевнив, що загроза Росії в тому ж балтійському регіоні може бути порівняно легко нейтралізована.

"Коли ми чуємо, що Москва має намір розміщувати "Іскандери" в Калінінграді з метою протистояння неіснуючій загрозі, я думаю, це сприймається дуже просто: мафіозна влада, як називають Кремль деякі аналітики, вдається до мафіозних способів залякування. Але вона забуває, що ці ракети можуть бути знищені за допомогою повітряних ударів, командні пункти можуть бути знищені з моря. Будь-яка зброя має свої слабкі сторони, якими скористається противник", - сказав Бланк.

Невисоко він оцінив і досягнення Росії в Сирії, де, на його думку, Москва стала заручником режимів Асада і Ірану.

"Сила Асада розсипається. За останніми підрахунками, він має не більше 18 тисяч солдатів, готових воювати за нього. Російські сухопутні сили не підуть в Сирію. Російські ВМФ і ВПС не зможуть утримати Сирію, якщо Асад не зможе утримати її своїх руках. Іншими словами, Росія, незважаючи на її значні досягнення в Сирії, виявилася біля точки, коли вона буде боротися за Асада і Тегеран, а не за Москву і Путіна", - уклав експерт.

Парад російської військової техніки він назвав "класичною радянською і російською брехнею", нагадавши, що, як показали події останніх років, російська зброя страждає величезною кількістю неполадок і в ряді випадків була "офіційно визнана дефективною".

"Всі запуски з використанням ракети-носія "Протон" були скасовані, тому що всі ракети виявилися дефектними. Кораблебудування в Росії знаходиться в жахливому стані", - заявив співрозмовник.

Ведучий радіопрограми послався на публікації американського військового журналіста Гаррі Уетцеля, який, оцінюючи військово-повітряну кампанію РФ в Сирії, прийшов до висновку про те, що ВПС Росії за бойовими можливостями значно поступається сучасній західній авіації: "незначний відсоток російських літаків обладнані системами електронного наведення, які використовуються західними військовими літаками більше 20 років".

Робиться висновок, раніше неодноразово озвучуваний іншими спостерігачами: "вони ведуть досить приблизне бомбометання, завдаючи значної побічної шкоди в тих населених пунктах, які стали об'єктом атак".

Відзначається, що крилаті ракети, які демонстративно запустили російські кораблі, стоять на озброєнні західних армій вже більше 20 років.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...