Адміністрація Трампа може забезпечити Україну серйознішою підтримкою в боротьбі проти агресії Кремля - екс-посол США про виступ Тіллерсона

Заяви, які Тіллерсон зробив, дають можливість здогадуватися, яку політику буде проводити команда нового президента США. Але не варто сприймати їх як гарантію, вважає Джон Гербст.

Рекс Тіллерсон. Фото:Korrespondent.net

Виступ кандидата на пост держсекретаря США Рекса Тіллерсона в Сенаті відкриває можливість того, що адміністрація Трампа може забезпечити Україну більш серйозною підтримкою у війні з Росією. Про це в статті для Atlantic Council пише колишній посол США в Україні Джон Гербст, передають Патріоти України з посиланням на ZN.ua.

Дипломат вказує на заяви Тіллерсона про те, що Америці потрібно без ілюзій дивитися на відносини з Москвою, і що Росія становить небезпеку, а американські союзники мають рацію, що бояться її. Він відчитав Москву за анексію Криму і вторгнення в Україну. Незважаючи на те, що з Росією можна співпрацювати там, де її інтереси збігаються з американськими, за словами Тіллерсона, Вашингтон повинен жорстко відстоювати інтереси Америки та її союзників, а Росія "повинна відповісти за свої дії".

На думку Гербста, хоч заяви кандидата в держсекретарі були гучними, вони не були чимось надзвичайним, зі зрозумілих причин. При цьому зіткнувшись з гострими питаннями від сенаторів, які сумніваються в його поглядах на Україну і Росію, відповіді Тіллерсона були сильними, а іноді специфічними.

Відносно України можливий держсекретар сказав, що слабка відповідь Заходу на анексію Криму в 2014 році заохотила Росію почати військову операцію в Донбасі. Коли його запитали, що США слід було зробити у відповідь, він відповів, що варто було передати оборонну летальну зброю і надати Києву оперативні розвідувальні дані.

"Звичайно ж, слова Тіллерсона були не про те, що США повинні зробити тепер. Але вони відкривають можливість того, що адміністрація Трампа може забезпечити Україну більш серйозною підтримкою в боротьбі проти агресії Кремля, ніж попередники", - підкреслив Гербст.

Екс-посол вважає, що позиція Тіллерсона щодо антиросійських санкцій виявилася неоднозначною. З одного боку він визнав, що санкції - це "важливий інструмент" стримування негативної поведінки. А з іншого - заявив, що вони шкодять американському бізнесу. Його остаточною реплікою було те, що статус-кво в питанні санкцій потрібно зберегти, поки він не вивчить ситуацію краще.

На думку Гербста, скоро світ дізнається, яку позицію адміністрація Трампа займає щодо санкцій. Оскільки їх дія закінчиться в березні, якщо адміністрація не продовжить їх.

"Якщо агресія Москви в Україні продовжиться, не продовжити дію санкцій було б ознакою слабкості", - написав він.

Тіллерсон також запевнив, що підтримує "Акт Магнітського", який передбачає санкції проти ряду громадян Росії за порушення прав людини і демократичних норм. Він також підтвердив, що прихильний до ідеї введення так званого "Глобального акту Магнітського про відповідальність за порушення прав людини". У той же час, він відхилив питання республіканця Марко Рубіо про те, чи вважає він Путіна "військовим злочинцем".

На думку Гербста, в Сенаті Тіллерсон показав, що він реально оцінює небезпеку, яку представляє ревізіоністська політика Путіна, і що він підтримує ідею зміцнення НАТО і американського лідерства. Заяви, які Тіллерсон зробив, дають можливість здогадуватися, яку політику буде проводити адміністрація Трампа. Але не варто сприймати їх як гарантію.

тестова стаття з фокус.юа

середа, 8 травень 2024, 17:21

з https://focus.ua/uk/voennye-novosti/643725-zs-rf-zahopili-she-dva-naseleni-punkti-donechchini-i-prosuvayutsya-na-pivdni-deepstate-karta. RU. РОЗДІЛИ. МАТЕРІАЛИ. Підтримайте нас. ВОЄННИЙ ФОКУС РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКА ВІЙНА БИТВА ЗА ДОНБАС. Українські вій...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...