«Бандеровцы плюют в Азовское море»: У прифронтовому Маріуполі провели неоднозначну поетичну вечірку

Присутні на зустрічі пенсіонери згадували Путіна та обурювалися, коли їм запропонували згадати, що вони - українці, а не "радянські люди".

Бібліотека імені Грушевського у Маріуполі. Фото: mariupol.citylife.info.

Вчора в маріупольській бібліотеці ім. Грушевського провели День рідної мови. Творча зустріч, на якій були присутні студенти університету третього віку та люди золотого віку, викликала неоднозначну реакцію. Виявилося, що у кожного своє уявлення про рідну мову. Про це стало відомо з листа, який передала до редакції 0629 одна з учасниць вечора, передають Патріоти України.

За словами пенсіонерки (раніше працювала вчителем в школі), рідною мовою виявилася тільки російська. «Згадали Ахматову, заспівала з екрана Толкунова. Були присутні кілька маріупольських поетів з «російською душею», - написала в листі пенсіонерка.

Крім того, за словами жінки, виступила поетеса-емігрант, у вірші якої прозвучала фраза «Бандерівці плюють в Азовське море». Тільки дві жінки почали обурюватися з приводу того, що відбувається. Вони нагадали, що ці самі "бандерівці" захищають Маріуполь. У відповідь почули "від кого захищають?".

Маріупольчанка стверджує, що це було "збори сепаратистів, які ненавидять українську мову". У бібліотеці нам розповіли, що вони відзначають два свята: 21 лютого День рідної мови, а 9 листопада - День української мови. Посилаючись на дані, що в Маріуполі 87% населення вважають своєю рідною мовою російську (статистичні дані 2002 року - ред.), вони зробили акцент на багатонаціональний Маріуполь. Програму підготували російською і українською, згадували Ніну Матвієнко і Валентину Толкунову.

Директор бібліотеки Наталія Корабльова розповіла, що питання мови завжди залишається для людини дуже важливим, тому потрібно бути дуже акуратними. Але вечір, за її словами, пройшов без конфліктів. «Іноді трапляється, що люди починають сваритися між собою, але наше завдання залагодити конфлікт. Вчора все пройшло добре, люди залишилися задоволеними», - розповіла Наталія Корабльова.

Завідуюча відділом обслуговування Діна Берещенко розповіла, що ніяких конфліктних ситуацій між пенсіонерами вчора не відбулося. Вдячні слухачі залишили масу позитивних відгуків і хочуть зустрітися ще. Разом вони згадували життя і ділилися почуттями. «Було пізнавально, цікаво і натхненно», - написано в книзі відгуків бібліотеки.

Діна Берещенко розповіла, що люди золотого віку не можуть пережити того, що відбувається зараз на Донбасі. Адже вони жили в одній країні (СРСР - ред.), будували світле майбутнє, а тепер, за її словами, їх налаштовують один проти одного.

«Я росіянка, але чоловік мій українець. Я вивчила українську мову, вчила дітей, і зараз Україна - моя батьківщина. Але у мене в Росії залишилася мама. Я що, повинна її кинути?», - сказала завідувачка.

На вечорі виступили маріупольські поети Анатолій Шевченко, Євгенія Команська і Анатолій Важелів. Що стосується гостя зі Швейцарії Ірини Беерлі-Волдіної, вона дізналася про майбутню подію, і попросилася прийти. Природно, в бібліотеці не відмовили поетесі.

Журналіст 0629 знайшов сторінку з віршами Ірини Беерлі-Володіної в Інтернеті. Виявляється, більшість віршів написані протягом останніх двох років. Вірші «Донецький реп», «Товаришу Путіну», «Україна, амінь» та інші. Ось уривок з вірша «товариша Путіна»:

«Ведь мы же тебе поверили:
"Крым наш! Своих не бросаем."
Мы любим тебя уверенного

Пред западной волчьей стаей»,

або з вірша «Донецький реп», написаного в 2014 році:

«Во дворе школы под Донецком
Играли в футбол пацаны.
Взрыв украинской гранаты -
И вот это уже ангелы...».

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...