БКМ "Гекон": Експерти розповіли про можливості нової української бронемашини

На відміну від старих радянських БРДМ-2, нова БКМ отримала модульний принцип компонування і виконання бронекузова, що дозволяє в найкоротші терміни створювати на базі стандартного шасі машини різного призначення.

БКМ "Гекон". Фото:http://military-informant.com/a

У жовтні 2016 року в рамках міжнародної військової виставки "Зброя і Безпека" в Києві відбулася перша публічна демонстрація нової бойової колісної машини (БКМ), що отримала назву "Гекон". Про це пише Военный информатор, зазначають Патріоти України.

Нова бойова машина розроблена в ініціативному порядку фахівцями "Інженерної групи "Арей", яка до певних подій носила назву "ІГ "Азов". За рекордно короткі терміни (два з половиною місяці) була розроблена програма модернізації старих радянських розвідувальних дозорних машин типу БРДМ-2, з метою створення на їх базі сучасної модульної бойової колісної машини.

На даний момент величезний парк бронемашин радянського виробництва, який дістався Україні, потребує суттєвого оновлення та модернізації. Так українська армія виявила зацікавленість в пропозиції конструкторів "Інженерної групи "Арей", і взяла безпосередню участь у вигляді консультацій на етапі проектування і виробництва першого дослідного зразка нової БКМ "Гекон".

На відміну від старих радянських БРДМ-2, нова БКМ отримала модульний принцип компонування і виконання бронекузова, що дозволяє в найкоротші терміни створювати на базі стандартного шасі машини різного призначення. На БКМ «Гекон» також вперше замість класичної механічної трансмісії були встановлені гідростатичні приводи. Базовий двигун був замінений на новий General Motors потужністю в 215 к.с. Незважаючи на значні зміни в конструкції нової бойової машини, вона як і раніше залишилася здатна долати в плаву водні перешкоди, що є критично важливим фактором для Збройних Сил України. Для подолання водних перешкод на БКМ "Гекон" встановлено два водомети оригінальної конструкції.

За рахунок гідростатичної трансмісії бронемашина «Гекон» має високі динамічні характеристики, підвищену прохідність і плавність ходу, що особливо важливо для установки бойових систем нового покоління.

Бронемашина «Гекон» має високий рівень бронезахисту за рахунок установки нового протимінного захисту і модульного захисту корпусу. Базовий рівень захисту класу ПЗСА-6 згідно ДСТУ 3975-2000 забезпечує захист екіпажу від ураження кулями типу Б-32 7,62 мм з гвинтівки типу СВД на відстані 15 метрів і швидкістю польоту в 850 м/с. При необхідності можлива установка додаткових елементів модульного захисту загальною вагою до 800 кг з метою забезпечення захисту екіпажу від ураження бронебійними кулями типу Б-32 калібру 12,7 мм на відстані не менше 33 метрів.

У базовій комплектації бойова машина призначена для транспортування особового складу, його вогневої підтримки, ведення бойових дії механізованими і високомобільними десантними підрозділами.

Загальна вага бойової машини в стандартній комплектації складає 8 тонн і близько 9 тонн при використанні додаткових комплектів бронювання. При цьому запас ходу нової бойової машини «Гекон» становить близько 650 км. Максимальна швидкість пересування по дорогах загального призначення становить 110 км / год, а на воді 10-12 км / год.

Орієнтовна вартість серійної бойової машини може скласти близько 3,1 мільйона гривень (близько 114 тисяч доларів).

В Україні на сьогоднішній день аналогічних машин даного рівня немає. Відомо тільки, що Миколаївський Бронетанковий Завод прагне розробити бойову машину аналогічного призначення.

Відразу після проведення виставки «Зброя і Безпека 2016» очікувався початок проведення оцінкових випробувань за участю представників Міністерства Оборони України з метою можливого прийняття на озброєння. Випробування були призначені на листопад місяць, проте були зірвані після захоплення невідомими виробничих потужностей «Інженерної групи "Арей" в центрі Києва.

Згідно з повідомленням представників ІГ «Арей», при безпосередній участі народного депутата України; заступника Голови комітету Верховної Ради України з питань оборони і безпеки; голови 317-ї партії України Андрія Білецького, в.о. Глави НПУ В. Трояна і Міністра Внутрішніх Справ України А. Авакова зірвані відомчі випробування нової броньованої колісної машини на базі БРДМ-2.

За словами представників ІГ «Арей», вони у відкритому листі зверталися до заступника голови комітету Верховної Ради України з питань оборони і безпеки України А. Білецького, міністра МВС України А. Авакова, до в.о. Глави Нацполіціі В. Трояна з пропозицією - звільнити виробничі площі «Інженерної групи "Арей" та забезпечити підготовку БКМ "Гекон" до майбутніх відомчих випробувань і початку робіт над важкою БМП і танком "T-Rex2, однак жодної відповіді не надійшло.

У свою чергу ряд журналістів, в тому числі і редакція видання «Військовий Інформатор», робили спроби отримати офіційні коментарі щодо ситуації з БКМ «Гекон», однак протягом трьох місяців так ніяких відповідей або коментарів з даного питання не надійшло.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...