Боротьба з корупцією: Стало відомо, чого за рік досягли НАБУ і САП

На даний момент поки ще жоден з високопоставлених корупціонерів не засуджений.

Очільники НАБУ і САП Ситник і Холодницький. Фото:https://nabu.gov.ua/В Україні підбивають підсумки першого року роботи Національного антикорупційного бюро та антикорупційної спецпрокуратури. Які вони, і що заважає боротися з корупцією в країні? Не дивлячись на великі надії суспільства і міжнародних партнерів Києва на ефективну роботу нових антикорупційних органів, за перший рік роботи Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) показали скромні результати, констатують аналітики. Про це пише DW, передають Патріоти України.

Хоча детективи НАБУ проводять зараз досудове розслідування 225 кримінальних справ, 40 особам вже висунуті звинувачення і їх справи направлені до суду, а підозрюваними є ще 117 осіб, однак жоден з високопоставлених корупціонерів досі не засуджений.

Передчасні висновки

Через це різко падає рівень довіри до антикорупційної реформи. За даними недавнього соцопитування Центру Разумкова, менше одного відсотка українців вважають її успішною. При цьому майже 55% респондентів впевнені, що ця реформа провалилася, а 23% сказали, що ще рано давати оцінку боротьбі з корупцією. Останню думку поділяють і в НАБУ і САП.

"Відсутність вироків для нас - мінус, але говорити, що це вже провал, рано. Нам ставлять в приклад румунське антикорупційне бюро, але там перші справи пішли на сьомий рік їх існування. Це як з дитиною: в перший рік після народження не можна від неї вимагати скласти іспит на ступінь магістра", - заявив голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Він пояснює, що перед передачею до суду справ високопоставлених корупціонерів детективи НАБУ повинні зібрати і надати антикорупційному прокурору неспростовні докази, щоб справа не розвалилася в суді. Тому НАБУ і САП ретельно проводять слідство, незважаючи на суспільний тиск.

"Наші справи нелегкі, ми без доказів до суду не йдемо. А там є по п'ять адвокатів на кожну справу, які відпрацьовуючи свою копійку, намагаються, в тому числі, затягнути процес, коли бачать, що у нас залізні докази", - відзначає Холодницький.

Судова реформа створює перешкоди

У НАБУ і САП нарікають, що судова реформа завадила їм в цьому році довести до кінця розпочаті справи. "Зараз в судах знаходиться 31 кримінальна справа від НАБУ. Втім, їх розгляд, а значить, і винесення вироку часто затягується", - констатує прес-секретар Нацбюро Світлана Олифир.

За словами Назара Холодницького, згідно з новим Кримінально-процесуальним кодексом (КПК) всі корупційні справи повинна розглядати колегія з трьох суддів. Однак іноді через брак кадрів після люстрації немає жодного судді належної кваліфікації для розгляду таких справ. А якщо судді є, то через надмірну завантаженість вони не можуть оперативно проводити слухання справ.

"По одній нашій справі підготовче засідання суду провели в травні, наступне - тільки у вересні. У нас зараз немає повноважень здійснювати нагляд над судами. За новим КПК прокурор - такий же рівний учасник процесу, як і сторона захисту. Ми не маємо права впливати на суд і змушувати його розглядати наші справи через день", - визнає Холодницький.

І додає, що новий КПК ускладнив роботу правоохоронцям - довести справу в суді до обвинувального вироку стало набагато важче: "Чинний КПК України в порівнянні з попереднім більш адвокатський, а не прокурорський. За старим КПК всі корупціонери точно вже б сиділи або, як мінімум, знаходилися в СІЗО".

Антикорупційний суд - справа майбутнього

Зараз прокурорам доводиться зважати на те, що судді часто призначають мізерну суму застави при обранні запобіжного заходу підозрюваним. А ті, внісши заставу, виходять на свободу і тікають з країни. Тоді детективам НАБУ доводиться домагатися оголошення їх в розшук, що також затягує розслідування справ.

Представники НАБУ і САП переконані, що прискорити їх роботу може створення Спеціалізованого антикорупційного суду, де будуть слухатися тільки корупційні справи. Втім, на даний момент навіть немає відповідного законопроекту.

Головний експерт з антикорупційної політики Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк прогнозує, що такий суд може з'явитися не раніше середини 2018 року. До цього, вважає експерт, жоден з високопоставлених корупціонерів не буде засуджений. Хавронюк переконаний, що, незважаючи на гучні заяви, у президента України немає бажання по-справжньому боротися з корупцією.

"Коли НАБУ виходить на топ-персон і намагається завершити розслідування, їм ставлять палки в колеса за допомогою суддів, які мають широкі можливості по обмеженню слідчих дій. А тільки в результаті таких можна отримати докази. Це ускладнює хід розслідування і, як наслідок, винесення обвинувальних вироків", - констатує Хавронюк. Тому, резюмував він, і протягом другого року роботи НАБУ і САП не варто чекати "посадок" топ-корупціонерів.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...