Досі під грифом "Таємно": Російський лікар дослідив, чим хворів Ленін і чому це приховують

У документах про розтин був опис - "судини, як шнури". Це може свідчити про те, що причиною смерті був менінговаскулярний сифіліс головного мозку.

Ленін. Фото:sott.net

Останні дні життя, діагноз та історія хвороби Володимира Леніна досі залишається під грифом "Таємно", але російський лікар Валерій Новосьолов, який витратив багато років на вивчення архівної документації, трохи відкрив таємницю. Про це пише Лента.ру, інформують Патріоти України.

Новосьолов розповідає, що інтерес до цього питання у нього виник в процесі написання роботи "Нейрофізіологічний аналіз діяльності головного мозку при нормальному старінні і при судинній деменції".

Тоді його і зацікавила клінічна картина "вождя світового пролетаріату", конкретних даних про що в літературі не було - лише міркування на цю тему істориків без медичних знань, не підкріплені документальними доказами.

Вважалося, що в Ульянова було мультиінфарктне ураження мозку.

Коли Новосьолов у 2017 році безпосередньо звернувся в архів за копіями відповідних документів, йому відмовили, мовляв, доступ до них обмежений терміном на 25 років у 1999 році з подачі племінниці В. І. Леніна.

Вченому довелося вдатися до документів, що знаходяться у відкритому доступі - монографій засновників вітчизняної неврології і самих лікарів, які обстежували Ілліча.

Також Новосьолову вдалося підібратися і до засекреченого щоденника з записами лікуючих лікарів Ульянова, правда, там ніде не звучить слово "діагноз" і він не є медичною документацією.

Записи в щоденнику велися із 1922 року, коли Ульянов захворів. І свої позначки в ньому ставили три лікаря-невролога: Василь Крамер, який зібрав анамнез пацієнта, Олексій Кожевников, який почав лікування, і Віктор Осипов, який закінчив лікування.

Судячи із записів медиків, у Леніна сталася серія інсультів.

Після смерті Ілліча в документах щодо розкриття лікаря Федора Гетьє був запис про виявлення різких змін кровоносних судин головного мозку, свіжого крововиливу, що послужило причиною смерті.

Однак в офіційному висновку про смерть причиною був прописаний атеросклероз судин на грунті передчасного їхнього зношування, під яким той же доктор Гетьє не підписався. Адже подібна теорія про зношування судин вже на той час вважалася недостовірною.

Новосьолов стверджує, що в документах про розтин був опис - "судини, як шнури". За його словами, це може свідчити про те, що причиною смерті був менінговаскулярний сифіліс головного мозку.

І судячи по записах про лікування Ілліча, список прийнятих препаратів був спрямований на боротьбу саме з цим захворюванням.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...