Енергонезалежність: Винахідник з Вінниччини запатентував котел, який і на смітті добре гріє

Компактний котел перетворить на тепло щепу, очерет, солому та полову.

Котел Володимира Попова. Фото: lada.fm.

Володимир Попов з села Ободівка, Тростянецького району Вінницької області розробив і запатентував піролізний котел, який ефективно працює на смітті. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на lada.fm.

«Знайшов рішення, як гарно спалити непотріб, який є у кожному домогосподарстві, а потім забрати отриману енергію за допомогою теплообмінника, - розповідає Володимир Попов. – Торік моїм невеличким котлом підприємець із Звенигородки Черкаської області обігрівав 400 кв. м теплиці». Котли для опалення виробничих приміщень і приватних будинків у "подільського Кулібіна" замовляє малий бізнес та населення. «Виготовляю поштучно і нарікань ще не було, тільки подяки і нові замовлення», - зауважує Володимир Попов.

Винахідник сподівається запустити «всеїдний» котел у масове виробництво. Правда, розробкою, яка була запатентована 10 років тому, ні виробники, ні держава досі не зацікавилися. «Ходив по інститутах, звертався до Красилівського машинобудівного заводу та черкаських машинобудівників, які за одне випробування заправили 50 тисяч гривень, - згадує Володимир Попов. – Возив котла в Український державний сертифікаційний центр (лабораторія в Іванкові), де він показав непогані результати».

На додачу, раціоналізатор з Вінниччини також виготовив невеличкий пристрій, який перемелює гілля на дрібні частини. «Несила бачити, як на полях спалюють солому, а обабіч доріг – гілля, яке може бути прекрасним паливом, - нарікає Володимир Попов. – У мене вдома котел довгий час працював на тирсі – двох автівок вистачало на всю зиму». Винахідник сподівається, що переваги піролізного котла на смітті незабаром зможуть оцінити не лише жителі Тростянецького району, а й всієї України.


Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...