Фільм BBC: третя світова війна почнеться в Талліні, за аналогією з Донбасом

Гіпотетичний сценарій нападу Росії на Балтію використаний авторами лише як привід для того, щоб показати - чи зважаться європейські та американські політики в XXI ст. на ядерну війну з Росією.

Даугавпілс у Латвії. Фото: www.travelhit.com.ua.

Британський телеканал ВВС 2 показав фільм, в якому розіграв гіпотетичну ситуацію нападу Росії на Латвію. Фільм під назвою «Третя світова війна: в командному пункті» (WW3: Inside the War Room) ще до виходу в ефір викликав різку критику політиків у багатьох країнах: посол РФ в Латвії вже назвав його провокацією, передають Патріоти України з посиланням на inforesist.org.

У зйомках документального фільму брали участь колишні британські військові і дипломати, які і приймали рішення про те, чи відповідати на можливу російську агресію, і якщо так, то як. За версією авторів фільму в Балтії «все почнеться» через зіткнення російських і естонських націоналістів на місці колишнього пам'ятника радянським воїнам-визволителям. Причина зіткнень не називається, проте автори фільму мають на увазі, що за організацією заворушень стоять російські спецслужби.

Згідно з сюжетом фільму, за безладами в Талліні пішли проросійські демонстрації в латвійському Даугавпілсі. Протестуючі захопили міську адміністрацію і вивісили на ній російський прапор. Місто перейшло під контроль «Латгало-російського союзу». За аналогією з Кримом в Даугавпілсі вирішили провести референдум про незалежність від уряду Латвії в Ризі. Влада Латвії його не визнала.

Далі автори фільму продовжують моделювати ситуацію в балтійському місті за аналогією з окупацією Криму і вторгненням російської армії на Донбас. Так, в Даугавпілсі з'являються прапори так званих «народних республік», по місту масово спалюються державні символи Латвії, натовпи людей скандують «Росія», а британській розвідці стає відомо, що з РФ в Даугавпілс безконтрольно надходять «люди і зброя».

У фільмі використовуються також такі сюжети з україно-російської гібридної війни, як відправка з Росії гумконвоїв в Латвію, брязкання зброєю біля кордонів - за сюжетом фільму Росія проводить позапланові масштабні навчання біля кордонів Балтії. Ще одним яскравим посиланням до війни на Донбасі у фільмі служить момент, коли командир ополченців зрізає у латвійського солдата нашивку і змушує з'їсти її з криком «Їж свою е *** ую Латвію, тому що вона нам не потрібна!!!».

Закінчується фільм тим, що Росія нібито завдає ядерний удар по американських і британських авіаносцях в Балтійському морі і офіційно заявляє, що це була трагічна помилка. Остання сцена у фільмі повна драматизму. Питання просте і зрозуміле: якщо Росія запустить ядерні ракети по цілях у Великобританії, повинні ядерні сили країни у відповідь запустити ракети по цілях на території Росії? У кожного з учасників «гри» є свої доводи «за» і «проти».

Гіпотетичний сценарій нападу Росії на Балтію використаний авторами лише як привід для того, щоб показати - чи зважаться європейські та американські політики в XXI на ядерну війну з Росією. І якщо зважаться, то за яких умов. Грубо кажучи - чи готові вони вмирати за Даугавпілс? Фінальне голосування, яке показано в фільмі дає відповідь на це питання.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...