"Як Карл Маннергейм для Фінляндії": Український історик просвітив Путіна щодо Петлюри

Петлюра, Бандера і Мазепа - це три постаті, які своїми іменами позначили три етапи визвольної боротьби українського народу за свою незалежність.

Симон Петлюра. Архівне фото.

Назвавши Симона Петлюру людиною "нацистських поглядів", президент Росії Володимир Путін використав старий радянський історичний штамп; Петлюра, Бандера і Мазепа - три постаті, які позначають три етапи визвольної боротьби українського народу. Про це "Обозревателю" розповів завідувач відділом Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький, передають Патріоти України.

Коментуючи слова президента РФ, він зауважив: "Симон Петлюра - так само, як Карл Маннергейм для Фінляндії або Юзеф Пілсудський для польського народу - був символом об'єднання українців навколо однієї мети: завоювання незалежності. Йому не вдалося досягти цієї мети - тому були різні причини. Але Петлюра, Бандера і Мазепа - це три постаті, які своїми іменами позначили три етапи визвольної боротьби українського народу за свою незалежність. Немає четвертої фігури, яку можна було б поставити в один ряд з ними", - підкреслив історик.

Реакцію Путіна на пам'ятник цього історичного діяча у Вінниці Кульчицький назвав "абсолютно прогнозованою", оскільки за радянських часів, а згодом і в сучасній Росії його оцінювали саме так - як нациста. "Так до Петлюри відноситься не лише Путін, а й переважна більшість росіян", - визнав історик.

У цьому контексті він нагадав про те, що в РФ часто глузливо говорять про Україну "нєзалєжная". "Зрозуміло, що Україна їм болить, як ампутована кінцівка. Вони відчувають її. І ми відчуваємо, тому що йде війна - україно-російська війна", - зауважив Кульчицький.

Проте, він визнав, що на істориків чекає велика просвітницька робота, щоб громадяни України змогли позбутися радянських історичних міфів і перестали дивитися на історичні події та особистості "московськими очима".

"Нам треба проводити різноманітну роботу, в тому числі і "монументальну пропаганду", - сказав він. У цьому контексті історик розповів про те, що в київському Будинку вчителя навпроти статуї Михайлу Грушевському є майданчик, де з часів президентства Віктора Ющенка знаходиться табличка: "Тут буде встановлено пам'ятник Петлюрі". "Потрібно, нарешті, поставити пам'ятник Петлюрі. З одного боку - Грушевський, засновник Української народної республіки, з іншого боку - Петлюра як голова армії Української народної республіки і один з провідних діячів країни", - підкреслив Кульчицький.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...