"Якщо акціонери не виконають умови": В НБУ знову заговорили про націоналізацію "ПриватБанку"

Заступник голови НБУ розповів про умови, за яких це може статися.

ПриватБанк знову збираються націоналізувати? Фото: fdlx.com.

Національний банк не виключає націоналізацію "Приватбанку" при невиконанні плану докапіталізації. Про це в ефірі 3s.tv повідомив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб, передають Патріоти України із посиланням на Українські Новини.

"Ми завжди заявляли, що якщо банк не виконує програму докапіталізації або акціонери не можуть її виконати, є 2 шляхи: для несистемно важливих - це відповідно неплатоспроможність, для системно важливих - націоналізація", - сказав він.

В даний час в Україні всього 3 системно важливих банки: державні "Ощадбанк" і "Укрексімбанк" і недержавний "Приватбанк". У серпні "Приватбанк" вирішив збільшити статутний фонд на 12%, або на 2,583 млрд гривень до 21,26 млрд гривень.

Сологуб також процитував заступник голови НБУ Катерину Рожкову, яка в п'ятницю 21 жовтня повідомила, що зараз НБУ проводить верифікацію програм докапіталізації. Як повідомлялося, раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що уряд найближчим часом прийме рішення про націоналізацію "Приватбанку". У "Приватбанку" цю інформацію спростували, назвавши її фейком.

2015 рік банк закінчив із прибутком 216 млн гривень, а в 1 півріччі прибуток банку становив 530,9 млн гривень. 41,66% акцій "Приватбанку" належать бізнесменові Ігорю Коломойському, 33,2525% - бізнесменові Геннадію Боголюбову.

За даними НБУ, на 1 липня за розміром активів банк займав 1 місце (268,9 млрд гривень) серед 101 чинного банку. Як повідомлялося, згідно з меморандумом про економічну і фінансову політику України і МВФ, в другій половині 2016 допускається докапіталізація банків або Фонду гарантування вкладів державою на 151,7 млрд гривень, у 2017 році - на 42 млрд гривень. У 2015 році при встановленій планці в 152 млрд гривень було виділено 45,3 млрд гривень.

На думку експертів фінансового ринку, перевищення граничних витрат бюджетних витрат на докапіталізацію банків на 2015 і 2016 роки була розрахована з можливістю докапіталізації "ПриватБанку". Згідно з меморандумом, в разі необхідності правління Нацбанку в тісній співпраці з МВФ оцінить всі варіанти рішень і своєчасно внесе до Кабінету міністрів докладний звіт з їх описом, в тому числі прогноз потреб в капіталі на трирічну перспективу.

Пропонований НБУ варіант повинен прагнути до мінімізації втрат держави, а значить, припускати повне списання існуючих акціонерів, забезпечення повного і своєчасного обслуговування кредитів, в тому числі шляхом адекватної забезпеченості, де вона відсутня, і без якихось пільг для пов'язаних осіб, а також переведення в капітал зобов'язань банку перед пов'язаними особами.

Крім того, в разі націоналізації банку буде найнята міжнародна фірма з хорошою репутацією для забезпечення комерційних перспектив фінансової установи, а всередині банку буде створено спеціальний підрозділ для управління і повернення кредитів пов'язаним особам під управлінням міжнародно-визнаної компанії з управління активами, яка буде призначена новою наглядовою радою протягом перших 60 днів після початку фінансового оздоровлення банку.

НБУ в травні 2016 року повідомив про задовільний стан ліквідності "ПриватБанку", нагадавши, що ця фінансова установа на початку року погодила з регулятором план рекапіталізації, розрахований на три роки, і активно працює над його реалізацією.

Зокрема, акціонери "ПриватБанку" на зборах 26 серпня вирішили збільшити його статутний капітал на 12%, або на 2,583 млрд гривень - до 21,26 млрд гривень, а також доручили правлінню вжити заходів щодо скорочення ризиків в діяльності банку і забезпечення виконання зобов'язань перед вкладниками і кредиторами, враховуючи рекомендації Нацбанку за підсумками проведеного ним комплексного інспектування.

За даними НБУ, заборгованість ПриватБанку за кредитами рефінансування перед центробанком на 1 січня 2016 року становила 27,079 млрд гривень, з цієї суми за січень-серпень банк погасив НБУ понад 10 млрд гривень.

Відповідно до звітності ПриватБанку, в рамках виконання вимоги Нацбанку щодо поліпшення якості активів, акціонери фінустанови за березень-червень 2016 року передали в його власність у вигляді вилученого забезпечення активи пов'язаних осіб на загальну суму 31,85 млрд грн. При цьому частина цих активів банк планує здавати колишнім власникам, оскільки вони є складовою більш великих підприємств.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...