Ініціатива на місцях: Ужгородський аеропорт можуть подарувати Угорщині

Якщо раніше аеропорт приймав до 300 рейсів на рік, то сьогодні він в змозі обслуговувати тільки чартери, та й то в хорошу погоду.

Аеропорт "Ужгород". Фото: ЗІК.

У Закарпатській ОДА вважають, що єдине вірне рішення для відновлення повноцінного функціонування аеропорту є передача його іншому власнику. Новину передають Патріоти України.

При цьому, ужгородський аеропорт вже більше року не приймає регулярні рейси через близьке розташування до кордону – літаки, виконуючи зліт і посадку, порушують повітряний простір Словаччини, а сертифікат на подібні маневри закінчився ще влітку минулого року, – повідомляє UBR.

За даними журналістів телеканалу "Тиса", тепер небо над Словаччиною контролює Євросоюз, який не поспішає давати дозвіл Україні на такі прольоти. Якщо раніше аеропорт приймав до 300 рейсів на рік, то сьогодні він в змозі обслуговувати тільки чартери, та й то в хорошу погоду.
«За минулий рік ми прийняли всього 205 рейсів. За цей рік, якщо пам’ять не зраджує, ми прийняли близько 35», – зазначив в.о. директора аеропорту Валерій Гангур.
«Це питання необхідно узгодити з Брюсселем, тому вирішення цієї проблеми може тривати довше, ніж ми очікували. Ми шукаємо шляхи, як отримати сертифікат провайдера чи не на ціле підприємство Украерорух, тому що це дуже довго і дорого, а на окрему юридичну особу-провайдера, яке було створено на базі аеропорту Ужгород. Шанси високі, оскільки EASA готова до діалогу, і Міністерством запропоновано кілька варіантів, як вирішити проблему», – додає міністр інфраструктури України Володимир Омелян.
А в місцевій ОДА запропонували свій варіант вирішення проблеми – віддати аеропорт практично в безкоштовну оренду сусідній угорської авіакомпанії, яка має необхідний сертифікат від ЄС. «Звернулися з пропозицією до наших угорських колег, які мають поруч аеропорт, про те, щоб ми змогли здати їм в оренду аеропорт. Ми готові надати їм аеропорт фактично безкоштовно, тобто, в рахунок оренди будемо враховувати всі поліпшення, які вони дадуть – для того, щоб цей аеропорт функціонував», – заявив голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...