Карма? Росія знову втратила військовий супутник

Запуск, анонсований російськими ЗМІ, ганебно провалився.

Російський космодром Плесецьк. Фото: ЖЖ

Один з двох секретних супутників Міністерства оборони Росії, запущений 5 грудня з космодрому Плесецьк на ракеті "Союз-2.1В", доведеться втопити в океані. Він так і не відокремився від розгінного блоку, відповідно, не почавши працювати на орбіті, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Про нештатну ситуацію, що зводить нанівець декілька років роботи російських вчених і виробниників, журналістам розповіли представники космічної галузі. В даний час, повідомили вони, в оперативному штабі обговорюється, як звести супутник, що намертво приклеївся до розгінного блоку ракети, з орбіти і втопити його. Судячи з усього, необхідність такого радикального кроку викликана секретністю виробу: не можна допустити, щоб супутник потрапив у руки імовірним супротивникам.

«Проблема виникла з одним з двох космічних апаратів військового призначення», - розповіли журналістам у космічних військах РФ. «За попередніми даними, він не відокремився від нового розгінного блоку "Волга". Наразі обговорюється питання про зведення з орбіти і затоплення зв'язки з розгінного блоку "Волга" і супутника, запущеного на замовлення Міністерства оборони Росії.

Які функції повинен був виконувати "застряглий" супутник, російські військові, зрозуміло, не повідомляють, однак про це зовсім неважко здогадатися. Ще рік тому повідомлялося, що Росія повністю втратила свою космічну СПРН (систему попередження про ракетний напад) "Око-1". Сталося це через те, що старі супутники 73Д6, створені ще в 2007-2008 роках, переробили свій ресурс у кілька разів і, зрозуміло, вийшли з ладу.

У результаті відстежити пуск ядерних балістичних ракет вірогідного противника Росія тепер може тільки з наземних радіолокаційних станцій, а це в кілька разів збільшує час, за який ще можна встигнути відреагувати. Очевидно, втрачений супутник ставився до нової російської системи "Тундра", яку дуже довго не ризикували запускати в експлуатацію через істотні недоробки. Як бачимо, фінал такого запуску виявився цілком передбачуваним.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...