Хіти тижня. Хто "господар" ЗМІ: З'явилася інформація про нових та старих власників українських телеканалів (фото, відео)

Для телеканалів і радіостанцій парламент прийняв додаткові вимоги - вони зобов'язані з 2016 року публікувати на своїх сайтах інформацію про своїх кінцевих бенефіціарів та структуру власності.

Ілюстрація:Ракурс

Політики обіцяли зробити інформацію про власників ЗМІ більш прозорою і, як не дивно, зробили. Принаймні, зобов'язали їх називатися. Про це йдеться в програмі "Гра слiв" на каналі 24, передають Патріоти України.

Народний фронт і Блок Петра Порошенка взялися за це відразу після Майдану. Парламент прийняв закон, яким зобов'язав всі бізнеси вказувати бенефіціарів, тобто фактичних власників. Хто володіє тим чи іншим ЗМІ - кожен може дізнатися у відкритому електронному реєстрі компаній. Навіть є шанс, що там буде правдива інформація. Хоча дехто досі вписує замість справжніх власників кіпріотів.

Для телеканалів і радіостанцій парламент прийняв додаткові вимоги - вони зобов'язані з 2016 року публікувати на своїх сайтах інформацію про своїх кінцевих бенефіціарів та структуру власності. Кожен телеканал зобов'язаний публікувати на сайті таку інформацію станом на 31 грудня.

Паралельно телеканали і радіостанції повинні регулярно, щорічно до 31 березня звітувати Національній раді. А якщо зміняться власники, то ще й індивідуально протягом місяця. За словами Уляни Фещук, заступник голови Нацради з питань телерадіомовлення, в разі несвоєчасного повідомлення про зміну кінцевого бенефіціара Нацрада має право звернутися до суду про анулювання ліцензії такої телеорганізації.

Що можна дізнатися на сайтах телеканалів про структуру власності?

По-перше, що дані не зовсім актуальні. Опублікована інформація про власників - торішня, ще за грудень 2016 року. Ось так лінійно і не цікаво виглядає структура "П'ятого каналу" Петра Порошенка.

Власником каналу "Україна" через ряд кіпрських компаній є найбагатший українець Рінат Ахметов.

Мажоритарна частина «24 каналу» належить дружині мера Львова Садовій Катерині.

"1 + 1" володіє Ігор Коломойський. За кількістю офшорів в структурі цього каналу вгадується його почерк. Саме до його прізвища і веде весь цей клубок з Кіпру, Белізу, Нідерландів. А також до його партнера Ігоря Суркіса.

Не гидують кіпрськими компаніями і власники Інтера. Офшори тут належать офшорам, але за ними тепер також можна переглянути прізвища фактичних власників, серед яких - Дмитро Фірташ, Сергій Льовочкін та Валерій Хорошковський.

І все було б прозоро з Інтером, якби не останній співвласник - загадковий кіпріот Васула Констаніноу з 10% каналу. Хто насправді кінцевий власник цієї частки в 10%, Інтер вважав за краще публічно не розповідати.

Структуру власників з розподілом на офшори має і ICTV, але бенефіціари тут - цілком очікувані: це зять Леоніда Кучми і бізнесмен Віктор Пінчук, а також його дружина Олена.

Телеканал NewsOne (ТОВ «Новини 24 години») вказав єдиного власника - народного депутата Євгена Мураєва. Сам Мураєв переконував, що купив канал у Вадима Рабіновича за свої гроші і фінансує теж зі своїх заощаджень.

Темні конячки медіаринку

На сайті «Прямого» каналу можна дізнатися, що бенефіціаром каналу «Тоніс» є Олександр Бутко. Це тому, що «Прямий» раніше називався «Тоніс», а дані вказані станом на 31 грудня 2016 року.

Вони не актуальні, але за законодавством на сайті каналу вони повинні оновитися тільки в цьому році. У той же час у 2017 році покупцем «Прямого» назвався екс-регіонал Володимир Макеєнко. Зараз канал записаний на кіпрську фірму, а Макеєнко вказаний як бенефіціар. Поза сумнівами що в оновленій структурі власності на сайті буде прізвище Макеєнка, а ось в тому, що він єдиний справжній власник «Прямого» і не купував його в інтересах президентського оточення, на медіа ринку є сумніви.

Замкнене коло "112" каналу

«112 канал» - ще одна загадка медіаринку. За часів Януковича канал пов'язували з екс-міністром МВС Віталієм Захарченком. Але тоді вимоги розкрити інформацію про бенефіціарів не було. Тепер вона є, але «112.UA» виконує її не надто сумлінно. У минулому році дані про структуру власності на сайті телеканалу не були оновлені. Перший і останній раз цей канал публікував такі дані в грудні 2015 року, і це - порушення порядку Нацради.

У 2015 році бенефіціаром «112.UA» каналу був вказаний бізнесмен Андрій Подщепков. У те, що він будував канал без фінансової підтримки Віталія Захарченка, вірили не всі. Але навіть після появи прогресивного закону перевірити це не представлялося можливим. В кінці ланцюжка власників «112» стояла Сейшельська компанія. Дані про засновників - закрита інформація.

У 2016 році каналом перестала володіти зарубіжна компанія, бенефіціаром якої називав себе Подщепков. Але прізвища справжніх засновників не стали прозорішими. Тепер фірми-засновники хоча і українські, але належать одна одній. Структура закільцьована, і формально канал володіє сам собою.

Безпорадність Нацради в контролі непрозорих телеканалів

Найкраще у Нацради виходить карати канали за несвоєчасне надання інформації про їх кінцевих власників. А ось перевірити, чи є зазначені бенефіціари справжніми, регулятор може не завжди. Офшорні юрисдикції, як правило, не розкривають засновників і бенефіціарів компаній.

А ще Нацраді не вдається перевірити правдивість такої інформації через внутрішні обставин, а саме - через нестачу грошей на перевірку того, що можна перевірити. У деяких країнах такі виписки коштують досить дорого, а бюджет не передбачає цю статтю витрат, пояснила Уляна Фещук.

У профільному парламентському комітеті намагаються посилити вимоги щодо прозорості телерадіокомпаній. Хочуть, щоб телеканали не тільки називали своїх бенефіціарів, але і більш детально звітували про те, хто їх фінансує. А ще є така ідея - зобов'язати бенефіціарів декларувати свої статки. Але поки це плани.

А на ділі, вже до кінця березня телеканали повинні на своїх сайтах оновити інформацію по власниках (станом на 31 грудня 2017 року).

Призи та номінації

Приз за найзаплутанішу схему власності і відверте ігнорування закону йде все-таки власникам «112.UA». А в номінації «найзагадковіший бенефіціар» перемагає екс-регіонал Володимир Макеєнко.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...