Хіти тижня. Заради інтересів диктатора та олігарха: За що загинули у Сирії найманці ПВК "Вагнера" - розслідування

Як стало відомо, російські військові повинні були допомогти Асаду роздобути родовище нафти, щоб фінансувати кривавий режим. Зробити це повинна була фінансована прихильником Путіна - олігархом Пригожиним - група російських найманців .

Ілюстрація:УНІАН

В ніч з 7 на 8 лютого в Сирії в районі колишнього нафтопереробного заводу Ель-Ісба біля населеного пункту Хішам загинули російські найманці з групи "Вагнера". Недавня втрата військових в Сирії була далеко не перша для Росії. Через відстоювання інтересів сирійського президента Башара Асада російські найманці гинули і від зброї курдів і бойовиків ІДІЛ. За що загинули російські військові - йдеться в матеріалі Inforesist, передають Патріоти України.

Основних сил на війні чотири - терористи "Ісламської держави", курдські повстанці, урядові сили і міжнародна коаліція на чолі зі США. Саме останні і завдали удару по російських військах.

"Ихтамнет"

У Росії спочатку замовчували загибель своїх військових. Росіяни стверджували, що сил РФ в тому районі не було.

Тільки через 5 днів після інциденту російське командування в Сирії повідомило, що їх військові опинилися там випадково - їх не повинно було бути в тому місці, тому росіяни передали цю інформацію США, після чого ті завдали авіаудари. Тільки після обстрілу з'ясувалося, що 13 російських військових загинули.

За даними джерел агентства Bloomberg, всього загинули близько 100 росіян і близько 200-300 постраждали. Для вагнерівців це найбільші втрати в історії. При цьому вони продовжують нарощувати своє угруповання.

Від різних джерел спочатку з'являлися різні дані про загиблих - від сотні до 600. У Conflict Intelligence Team відзначають, що полковник ФСБ Ігор Гіркін - один з розповсюджувачів завищених цифр по втратах "вагнерівців". На думку CIT, він це робить через образу на президента РФ Володимира Путіна, який вирішив зосередити сили в Сирії, а не йти війною на Україну.

Генерал сирійської опозиції Хасан розповів, що військових попереджали про удар в разі просування колони.

"Ми сказали, що відбувається певний рух і що ми б не хотіли атакувати учасників цих дій. Вони (росіяни) не прийняли наші пропозиції, все заперечували і говорили, що нічого не відбувається", - сказав Хасан.

За його словами, після цього йому знову зателефонував російський офіцер зв'язку і попросив його припинити на деякий час бойові дії для того, щоб забрати вбитих і поранених.

Гроші на війну для Асада

Оскільки фінанси сирійського уряду значно збідніли через війну на два фронти (ІДІЛ і курдські повстанці), потрібно було шукати джерела прибутку.

Кирило Михайлов з Conflict Intelligence Team розповів, що російські військові повинні були допомогти Асаду роздобути родовище нафти. Зробити це повинна була фінансована прихильником Путіна - олігархом Євгеном Пригожиним - група "Вагнера".

"У 2017 році російське видання "Фонтанка" і зарубіжне видання AP повідомляли про договір, укладений російською компанією "Європа-Плюс", за якою стоїть Євген Пригожин - олігарх, прихильник Путіна, який фінансує "Вагнера", і Дамаський уряд. За цієї домовленістю "Європа" повинна була звільнити родовища, тоді контрольовані бойовиками ІДІЛ, і надалі ця компанія мала б частку в експлуатації цих родовищ.

Власне "Вагнер" займався саме цим в 2017 році після Пальміри і т.д. Багато ПКВшників гинули на родовищах від рук ІДІЛ, але так чи інакше частину родовищ вони не захопили і в грудні, після того, як в долині Євфрату з ІДІЛ практично покінчено, там встановилася лінія фронту. І тут виникають питання, виникають тертя, кому повинно відійти те чи інше родовище, кому повинен відійти той чи інший заводик з тих, які там залишилися ще? Путін розуміє, що провінція Дейр-ез-Зор, чому пішла така гонка в кінці 2017 року, вона давала більшу частину нафтогазового доходу в Сирії до війни. І більшою мірою газовий дохід для ІДІЛ. І вже після цього зараз, чому вони туди поперлися?", - розповів розслідувач.

За словами співрозмовника, різні сили вирішили відбити утримуваний курдами нафтовий регіон.

"Зараз в загальному зібралися там місцеві частини різношерстні, тобто представники місцевих племен, представники іранських найманців, російських найманців, які туди досить так не погано пішли, судячи за деякими даними. Один штурмовий загін, там бронегрупи, там артилерія. Тобто вони вирішили гарненько пройтися по курдах. Ну і вони чомусь вважали, що американці їм відповідати не будуть. Але не зрослося", - сказав він.

На думку Михайлова однією з причин, чому США вирішили нанести удар, це недавня заява Ердогана про бажання взяти Манбідж, який контролюється партнерами США.

"Зараз США вирішили показати справою. Що ось "до наших курдів будь ласка не лізьте, їх чіпати не можна", - додав він.

Як відомо, коаліція на чолі з США була створена для боротьби з ІДІЛ, однак Асад з підтримкою Росії вели війну проти курдських повстанців, яких підтримують американці.

Ексчиновник Нацполіції, який скандалив у ресторані Goodwine, засвітився у компанії нардепа Тищенка (фото)

середа, 24 квітень 2024, 20:17

Експрацівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Віталій Манасян засвітився у компанії нардепа Миколи Тищенка. Про це свідчить світлина, опублікована журналістом «Української правди» Михайлом Ткачом, передають Патріоти України. «Н...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...