Хто розлюбив "русский мир", той шизофренік: В РФ екс-терориста "ДНР" запроторили до психлікарні

Радянський районний суд Челябінська вже вдруге продовжив чоловікові термін примусових заходів медичного характеру на півроку.

Олексій Морошкин. Фото: соцмережі.

У російському Челябінську суд відправив на примусове лікування в психіатричній лікарні Олексія Морошкина, який в березні 2014 року брав участь в анексії Криму, був членом батальйону "ДНР" "Восток", проте розчарувався в "російській весні", повернувся в Росію і став виступати в підтримку України . Про це пише "Медіазона", передають Патріоти України.

Зазначається, що Радянський районний суд Челябінська вже вдруге продовжив чоловікові термін примусових заходів медичного характеру на півроку. Вперше в стаціонар його направили в листопаді 2015 року - після того, як визнали винним в закликах до сепаратизму з використанням інтернету (частина 2 статті 280.1 КК). З тих пір активіст знаходиться в обласній психоневрологічній лікарні № 1.

36-річний Морошкин народився в Україні, але підлітком разом з сім'єю переїхав до Челябінська. У 2013 році, через півроку після падіння в місті метеорита, він взяв псевдонім Андрій Брейва і створив "ВКонтакте" групу "Церква челябінського метеорита". Як пояснює його мати Тетяна Морошкина, таким чином Олексій "критикував традиційні конфесії за ретроградство і консерватизм, висміював їх, пародіював".

У березні 2014 року Морошкин полетів до Криму, де добровольцем вступив в "ополчення", і після анексії півострова отримав медаль "За захист Криму". Потім він відправився в Донбас і приєднався до батальйону "Восток". Однак побачивши події на сході України своїми очима, Морошкин, за словами його матері, переглянув свої погляди на зовнішню політику Росії.

Зокрема він називав сімферопольську "самооборону" "цивільним прикриттям для" зелених чоловічків "- російських військ", і говорив про "виродження" російської весни "в весну абсурду". Повернувшись до Челябінська, Олексій знову створив групу "ВКонтакте" "За сражающуюся Украину! За свободный Урал!", де, за словами матері, почав підтримувати боротьбу українського народу з російською агресією і виступав за "підвищення статусу уральських регіонів Росії до республіканських, отримання ними державного суверенітету, дзеркально відображаючи російську позицію з української Донбасу, тобто пародіюючи її".

У серпні 2015 року додому до активіста прийшли з обшуком співробітники ФСБ і Центру "Е" в супроводі ОМОНу. Олексію повідомили, що проти нього порушено кримінальну справу. Спочатку Морошкин перебував під підпискою про невиїзд, але потім опинився в СІЗО, оскільки порушив запобіжний захід, з'їздивши на територію України.

Морошкина звинувачували в закликах до сепаратизму; приводом стали тексти, опубліковані як на його особистій сторінці, так і в групі. Мова в них йшла про створення Уральської республіки. Під час слідства Морошкину призначили психіатричну експертизу, внаслідок якої йому поставили діагноз "шизофренія". Як стверджує мати ув'язненого, експертиза була проведена з порушеннями.

Адвокат Андрій Лепехин зазначає, що підставами для такого діагнозу психіатри називали і пости Морошкина про Уральську республіку, і його записи в групі "Церква челябінського метеорита". "Лікарі кажуть, що, якщо людина вірить в таку церкву, це одна з підстав для діагнозу "шизофренія". Незважаючи на те, що сам Морошкин на одному з судових засідань пояснював, що він намагався так потроллити, привернути увагу до себе", - розповів захисник.

Мати активіста розповіла, що умови утримання в лікарні схожі з тюремними, а у її сина там з'явилася ядуха і біль в серці. "Лікарі намагаються найсильнішими нейролептиками змінити його світогляд, особливо політичний, називаючи його маячнею. Вони навіть не приховують", - заявила вона, додавши, що в якості підстави для продовження примусових заходів медичного характеру медики вказали "готовність продовження своєї активної політичної, соціальної діяльності". У липні 2016 року правозахисний центр «Меморіал» визнав Морошкина політв'язням.

Крім того Морошкин проходить обвинуваченим у другій кримінальній справі: йому інкримінують частину 2 статті 214 КК (вандалізм) за фарбування бюста Леніна в кольори українського прапора у вересні 2015 року. Мати активіста каже, що співробітники ФСБ піддавали її сина тортурам, домагаючись зізнань. За її словами, Олексія били, позбавляли сну і їжі, йому надягали пакет на голову.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...