Хтось хоче роздмухати ненависть?: У Польщі планують встановити провокативний пам'ятник жертвам Волинської трагедії

14-метрова скульптура складається з трьох частин. Центральним елементом є орел з короною, а на його крилах містяться назви міст, в яких УПА скоїла вбивства поляків.

Проект скульптури виглядає жахливо і викликає певні побоювання. Фото: Prostir.pl.

Проект пам'ятнику мав би нагадати полякам про жертв Волинської трагедії, але його художнє втілення може викликати хвилю ненависті та не призведе до примирення та порозуміння з українцями. Від цього проекту вже відмовились у Ряшеві, натомість, скоріше за все, пам'ятник буде встановлено у Єленій Ґурі. Після декількох спроб знайти компроміс з владою Ряшева, прихильники встановлення пам’ятника «Волинської різанини» намагаються знайти компроміс з президентом Єленьої Ґури. Про подробиці повідомило видання Prostir.pl, передають Патріоти України.

Чиновники та президент столиці Підкарпаття, міста Ряшева, вбачають у встановленні такої пам’ятки в подальшому погіршення відносин з Україною. Влада Ряшева не змінила свою позицію в цьому питанні, речник президента міста повідомив, що пам’ятник в Ряшеві «не потрібний». — Обов’язком президента є об’єднувати, а не розділяти людей. Замість провокувати ненависть, краще з історії робити висновки. Ми підтримуємо добрі польсько-українські стосунки, а встановлення такого пам’ятника буде провокувати ворожнечу між людьми і погіршення добросусідських стосунків, — говорить речник президента Ряшева Мачєй Хлодницький для видання Nowiny24.

Ідейним засновником проекту пам’ятника є Товариство Ветеранів Польської Армії в Америці. Саме його члени хотіли, аби монумент служив пам’яттю про вбивства виконані українськими націоналістами щодо польської національної меншості в 1942 — 1947 роках на Волині і в Східній Малопольщі. На думку істориків, тоді загинуло понад 50 — 60 тисяч, чи навіть 80 — 100 тисяч поляків.

14-метрова скульптура складається з трьох частин. Центральним елементом є орел з короною, а на його крилах містяться назви міст, в яких УПА скоїла вбивства поляків. На грудях орла вирізаний хрест. В цьому місці видніються вила, які пробивають тіло дитини. Знизу знаходиться група осіб: батько, мати з немовлям і дві дитини. За ними видно паркан, на якому наштрикнуті голови дітей. Нижня частина пам’ятника зображає вогонь.

Місцеві активісти Товариства Приятелів Львова і Кресів Південно-Східних в Єленій Ґурі запропонували владі міста встановити пам’ятник, який не прийняли у Ряшеві і Перемишлі. — Робота з відливу Пам’ятника Пам’яті Жертв Мучеництва і Гуноциду «Волинська Різанина» Анджея Пітинського проводиться на Глівіцькому Заводі Технічного Обладнання. Процес відливання чергових частин пам’ятника триває, пробний монтаж конструкції планується виконати 15 червня — після чого ми його заберемо. Зараз наш Комітет зосереджений на навчальній та культурній діяльності, щодо історії давніх Кресів ІІ Речі Посполитої, — говорить ПРОстору в інтерв’ю Маріуш Ґєрус, представник «Суспільного Комітету Побудови Пам’ятника Жертв Мученництва і Гуноциду Кресовяків в Єленій Ґурі».

Чиновники Єленьої Ґури звертають увагу на дослівний переказ, який несе в собі пам’ятник і в суперечливий спосіб показує погляд відомого художника Анджея Пітинського, який мешкає в США. Кошти побудови пам’ятника виділила Американська Полонія.

Організація розраховує на те, що місто визначить місце і профінансує будівництво півтораметрового фундаменту, на якому мав би бути поставлений пам’ятник. За словами активістів, це буде коштувати біля 160—200 тисяч злотих. Ініціатори також надіються на підтримку мешканців Єленьої Ґури, тому подали проект на конкурс, який передбачає виділення коштів з громадського бюджету. Проте місцева влада скептично поставилась до такої ініціативи і проект був відхилений.

— Мистецтво — це не дослівний переказ. Драматичність історії можна показати за допомогою інших способів, — коментував ситуацію «Ґазеті Вроцлавській» Марчін Завіла, президент Єленьої Ґури. Тому активісти планують залучитися підтримкою мешканців міста. — Ми будемо обговорювати майбутнє Кресів та питання встановлення такого пам’ятника, — говорить Маріуш Ґєрус.

І додає, що «на даний момент ми не плануємо проведення референдуму. Хочемо переконати владу міста Єленя Ґура до встановлення пам’ятника «Волинська Різанина» на приватній ділянці території міста, яку ми намагаємося отримати».

В цьому ж місті було створено Громадський Комітет Побудови Пам’ятника «Волинська Різанина» у Єленій Ґурі, який підтримали екс-президенти міста Юзеф Кушяк і Марек Обренбальський, голова Міської Ради Лешек Вротнєвський. Також в цьому списку знаходяться композитор Кшешімір Денбський, перший космонавт Польщі ген. Мірослав Гермашевський та інші. За словами Маріуша Ґєруса саме ці особи при можливості на різних зустрічах будуть нагадувати місцевим жителям про пам’ять про Креси. — Ми хочемо вести широку дискусію, аби мешканці самі визначилися чи вони хочуть такий пам’ятник чи ні, або місцева влада визначилася остаточно зі своєю позицією, — наголосив представник Суспільного Комітету Будівництва Пам’ятника «Волинської Різанини».

На пресс-конференції наприкінці березня члени організації заявили, що за допомогою пам’ятника вони хочуть показати історичну правду і на її підставі цього збудувати добросусідські відносини. Гості конференції підкреслили, що спорудження буде привертати увагу історичного туризму та першим кроком до будівництва Центру Кресів Речі Посполитої Польщі.

Дискусія на тему пам’ятника «Волинської різанини» ведеться вже біля двох місяців. З’явилися також користувачі мережі та історики, які зайняли негативну позицію зазначаючи, що 14-метровий пам’ятник є дуже драматичний. — Пам’ять про жертви і їх гідність є пов’язані з поєднанням людей, а не підбуренням ненависті. Пам’ятник з наколотими головами на паркан не має нічого спільного з пам’яттю про жертви, — говорить історик доктор Кажімєж Вуйчицький. Цезарій Вількік, речник міськради Єленьої Ґури підкреслює, що монумент є «просто бридкий, а не лише страшний». — Такий пам’ятник вплине на візерунок міста, це не монумент, який буде стояти протягом двох-трьох тижнів…

Проте голова міської ради Єленьої Ґури Лешек Вротнєвський не поділяє думки президента міста і підтримує ініціативу встановлення пам’ятника. Він заявив, що в будь-якому разі пам’ятник привезуть до міста, щоб мешканці могли його побачити і висловитися за чи проти.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...