Коли Кремлю запізно пити "Єсентуки": у Польщі Смоленську комісію очолить інженер, який заявив, що літак Качиньського підірвали

На думку експерта, вибух є єдиним логічним поясненням Смоленської катастрофи та пошкоджень, які отримав літак.

На місці трагедії у Смоленську. Фото: kompastik.ru.

Авіаційний інженер-конструктор, який раніше був пов'язаний з парламентською групою з питань розслідування причин Смоленської катастрофи, очолить підкомісію з розслідування авіаційних подій державної авіації, яка відновить дослідження трагедії під Смоленськом. Про це повідомляє агентство РАР з посиланням на свої урядові джерела, передають Патріоти України.

За неофіційними даними, главою підкомісії з питання розслідування причин Смоленської катастрофи стане авіаконструктор Вацлав Берчінський. У рапортах парламентської комісії він був представлений як досвідчений конструктор з відділу військово-космічної компанії «Boeing» і NASA, а також радник Міжнародної організації цивільної авіації та Департаменту оборони США.

Зокрема, Вацлав Берчінський брав участь в організованих парламентською комісією конференціях, присвячених катастрофі. У жовтні 2012 року, коли інші вчені, що працювали в ній, заявили, що, на їхню думку, вибух є єдиним логічним поясненням Смоленської катастрофи, Вацлав Берчінський зазначив, що руйнування відбулося в корпусі, задня частина літака була відірвана через високий тиск, а крило було пошкоджено в результаті величезного тиску зсередини.

У лютому 2013 року інженер-конструктор звернув увагу на зірвані заклепки. На його думку, таке пошкодження міг заподіяти лише величезний тиск зсередини літака. Як поінформувало Міноборони Польщі, у четвер 4 лютого голова відомства Антоні Мацеревич підпише зміни розпорядження, що стосується організації і діяльності Комісії з розслідування авіаційних подій державної авіації, а також щодо започаткування підкомісії з питань розслідування Смоленської катастрофи та її складу.

Поправки дають голові Міноборони право відновити розслідування авіаційної події або інциденту в разі, якщо «будуть виявлені нові факти або докази, які можуть зробити істотний вплив на їх причини». Зміни розпорядження також передбачають, що міністр оборони може в рамках Комісії з розслідування авіаційних подій державної авіації заснувати підкомісію для поновлення розслідування інциденту.

Два рапорти

Згідно з результатами урядової комісії, яка працювала раніше, головними причинами катастрофи стали помилкові дії екіпажу, які полягали в зниженні літака капітаном повітряного судна нижче мінімально допустимого рівня для посадки і відсутність з боку російських диспетчерів «команди виходу на друге коло».

Іншої думки дотримується парламентська комісія з питань розслідування Смоленської катастрофи, яку очолював нинішній міністр оборони Антоні Мацеревич. Головною причиною падіння літака парламентська комісія назвала серію вибухів. Раніше Антоні Мацеревич анонсував створення нової Комісії з розслідування катастрофи Ту-154М на початку грудня, однак це досі не сталося.

Нагадаємо, уламки польського президентського літака, що зазнав аварії 10 квітня 2010 року під Смоленськом, як і раніше знаходяться в Росії. У катастрофі Ту-154М під Смоленськом загинули 96 осіб. Серед жертв цієї катастрофи був президент Польщі Лех Качиньський і його дружина, останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качаровський, представники вищого військового командування, політичних партій, громадські та релігійні діячі.

Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявляв, що Польща зробить спроби провести переговори з російською стороною щодо розслідування Смоленської катастрофи. Політик партії «Право і Справедливість» зазначив, що якщо переговори не принесуть результату, то уряд буде готовий звернутися до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...