"Командир бив мене і змушував їсти гроші": У 54-й бригаді розгорівся новий скандал

Командира батальйону солдати звинувачують у знущаннях та вимаганні грошей.

Віктор Дрегваль звинувачує командира батальйону у приниженнях та знущаннях. Фото:http://strana.ua/

У сумнозвісній 54-й механізованій бригаді ЗСУ назріває черговий конфлікт. Мобілізовані солдати з роти саперів поскаржилися сайту Страна на неадекватну поведінку свого командира. За словами військових, капітан П. змушує їх щомісяця здавати гроші на неіснуючі проблеми батальйону, а також може відкрито наказати покласти "пару тисяч гривень на його банківську картку". зазначають Патріоти України.

За непокору, за словами самих же військових, солдатів б'ють або піддають публічним приниженням - змушують їсти гроші або звинувачують при всіх у жахливих злочинах.

Знущання і вимагання

"Мене мобілізували в березні минулого року. З тих пір всередині 54-ї бригади кілька разів переводили з одного батальйону в інший. Тут взагалі була якась плутанина, але і вона, після пережитого, здається мені дрібницею", - розповідає "Країні" солдат-сапер Віктор Дрегваль.

Зараз пережитим військовий називає знущання і приниження, які йому, нібито, доводилося терпіти в зоні АТО. За словами Дрегваля, зараз його підрозділ знаходиться в Артемівську Донецької області, і, поки безпосередніх бойових дій немає, солдати ведуть війну з командиром батальйону.

"Капітан П. неодноразово бив мене і інших бійців. Викликав до себе в кімнату, знаходив до чого причепитися і починав розмахувати руками. Кілька разів йому давали здачу, і тоді капітан кричав, що нікого не випустить на дембель або притягне до відповідальності", - продовжує солдат.

Причиною такої поведінки командира, за словами Дрегваля, є грошові питання, мовляв, капітан вимагає, щоб бійці щомісяця здавали гроші на неіснуючі проблеми батальйону, а ті, хто відмовляється платити мзду, - потрапляють під публічну немилість.

"У грудні деяким солдатам з мого підрозділу не виплатили зарплату. Ми почекали якийсь час, а потім звернулися на гарячі лінії Міноборони, подзвонили в фінслужби відомства. Коли командир дізнався, що надходження коштів розслідують, то наказав, щоб всі гроші за грудень ми після отримання перевели на його банківську картку", - ділиться боєць.

Зависли в повітрі

За словами солдата, ті, хто тоді не передав командиру свою грудневу зарплату, досі знаходяться в немилості - таких бійців відправляють на незрозумілі завдання, без їх відома виводять за штат підрозділу, публічно знущаються і принижують.

"Розповідати про те, що робить командир і його люди, можна годинами. Щомісяця він знімає з нас кілька сотень гривень на неіснуючі потреби батальйону. Якщо врахувати кількість людей в підрозділі, то рахунок пожертвувань піде на тисячі гривень. Одного разу я не захотів здавати гроші , і командир запхав мені до рота 200 гривень", - каже солдат.

З дня на день Дрегваль буде демобілізований, і саме тому, як зізнається сам боєць, він і вирішив говорити. За час служби, за словами військового, він не скаржився на безкарність командира в військову службу правопорядку. Після цього капітан П. забрав у солдата військовий квиток і зброю, а також почав публічно звинувачувати в кошмарних злочинах.

"Боюся, що без військового квитка у мене будуть проблеми з демобілізацією. А за те, що я піднімаю бунт, командир постійно вичитує мене і погрожує. Наприклад, на одному з шикувань він заявив, що заплатить будь-які гроші, щоб хлопці допомогли йому мене посадити. Вже є спроби приписати мені розкрадання техніки, алкоголізм тощо" - підсумував Дрегваль.

Решта солдатів з підрозділу саперів про проблеми з командиром розповідають анонімно. За словами військових, у капітана П. дійсно є група ненависних солдатів, які весь час йому суперечать, не здають гроші на потреби батальйону, відмовляються виконувати деякі накази і просто хамлять старшому за званням. Однак в оповіданнях інших солдатів майже немає лірики - найбільше бійців хвилює, як оформити статус учасника бойових дій (УБД) і нормально демобілізуватися.

"Найбільша проблема, на мій погляд, - це не рукоприкладство і публічні образи. І перше, і друге, мало хто підтвердить, тому що люди бояться за своє майбутнє. Але, з іншого боку, у нас є одна спільна проблема - поки нас всіх переводили з батальйону в батальйон, у деяких хлопців загубилися документи, когось взагалі вивели за штат і не повернули. тобто, ти в АТО, але, при цьому, в підрозділ, ніби, і не оформлений. Ми зависли в повітрі. плюс дембель затримують, плюс УБД є далеко не у всіх ", - розповів ще один солдат з 54-ї бригади, який попросив не називати його імені.

Скандальна бригада

Насправді, назрівший скандал серед саперів 54-ї механізованої бригади - це далеко не перша подія всередині підрозділу. За останній рік бійці 54-ї засвітилися відразу в декількох гучних конфліктах, і це при тому, що сама бригада сформувалася тільки в 2014-му році.

Наприклад, з вересня минулого року солдатам не платять обіцяні винагороди за участь в АТО. Після того, як бійці повідомили про це журналістам, їх командира звільнили, на місце поставили іншого офіцера, але проблема з виплатами, як кажуть військові, в деяких батальйонах бригади так і не вирішилася.

Крім цього, волонтери, які перевіряють стан матеріального та технічного забезпечення в бригадах, не раз заявляли, що у 54-ї бригади з цим є величезні проблеми.

У Генштабі про конфлікт в 54-й бригаді вже знають, обіцяють перевірити слова солдат і, якщо все підтвердиться, - винних повинні покарати.

"Проблемні питання, пов'язані з усіма аспектами життєдіяльності військовослужбовців, безумовно розглядаються керівництвом Генштабу, і щодо них приймаються відповідні рішення, даються вказівки посадовим особам. Завдання очевидне: в найкоротші терміни вирішити проблему, допомогти людям", - прокоментував спікер Генштабу ЗСУ В'ячеслав Селезньов.

На момент публікації матеріалу солдат Віктор Дрегваль зв'язався з представниками Генштабу ЗСУ, які підтвердили, що його звернення за фактом насильства з боку командира саперів передано до військової прокуратури.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...