Космос підносить сюрпризи: На поверхні Марса виявили "код Морзе" (фото)

"Крапки" і "тире", як вважають вчені, є результатом складного впливу вітрів на піщані дюни.

Дослідження Марса триває. Фото: rg.ruКосмічний апарат Mars Reconnaissance Orbiter надіслав на Землю знімок химерного ландшафту марсіанської поверхні. NASA опублікувало знімок темних дюн на Марсі, який був зроблений за допомогою інструменту HiRISE, встановленого на апараті Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) 6 лютого 2016 року в 15.16 за місцевим марсіанського часу, пишуть Патріоти України з посиланням на сайт Нескучные новости.

Дюни знаходяться під впливом місцевої топографії. Форма і орієнтація дюн часто можуть дати уявлення про напрям вітру, разом з тим, в даному випадку це зробити неможливо через складність рельєфу. Пісок дюн на знімку утворює "точки" і "тире". На думку дослідників, "тире" є лінійними дюнами, вони утворюються під впливом вітрів, які дмуть з різних сторін.

"Точки" з'являються там, де переривається процес формування лінійних дюн. У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли докази існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлено анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...