Краса гри ВМС України: Київ взяв ініціативу в свої руки, у Кремлі напружилися, - генерал про ситуацію в Азовському морі

Відносини України зі стратегічними партнерами вийшли на новий рівень. Нас нарешті почали чути. Ось і НАТО підняло в повітря свій літак, щоб українські судна могли безперешкодно пройти Керченську протоку і Азовське море.

Ілюстрація:Новинарня

Як відомо, два українських судна: пошуково-рятувальне «Донбас» і буксир «Корець» пройшли з Одеси в Азовське море через Керченську протоку, яку контролюють росіяни. Спочатку повідомлялося, що наші військові кораблі прямували до Бердянська, але,до вечора 24 вересня «Донбас» і «Корець» повинні прибути до Маріуполя. Про це повідомляють Патріоти України.

Прохід українських кораблів через Керченську протоку пройшов без особливих пригод, правда, у російських прикордонників викликав деяку паніку. Відразу ж кілька бойових катерів РФ вирушили слідом, проте йшли вони на безпечній відстані. Українські судна до місця призначення супроводжували ще два наших кораблі і військовий літак НАТО.

У російській пресі відразу назвали прохід українських військових кораблів через Керченську протоку не інакше як провокацією. Мовляв, наші свідомо йшли поблизу кордону з територіальними водами Росії. Якби їх не пропустили в Азовське море, «Донбас» і «Корець» повернулися б до Одеси. А після цього був би привід попросити у Заходу нових санкцій для РФ.

«Оцініть красу гри наших ВМС, - написав на своїй сторінці в Facebook редактор "Українського мілітарного порталу" Тарас Чмут. - Спочатку ми миттєво і без зайвого шуму перекидаємо на Азов бронекатери по суші. Потім з Одеси виходять два судна - пошуково-рятувальне «Донбас» і морський буксир «Корець».

Що далі? Якщо Росія не пропускає, фіксуємо, повертаємося назад і показуємо в черговий раз всьому світу, хто є хто. Чекаємо нових санкцій, які з кожним днем стають все страшніше танків і літаків. Якщо пропускають, отримуємо необхідні кораблі на Азові.

Але найголовніше тут інше. Чи не вперше за весь час не ми граємо в їх гру, а Росія повинна думати, як відповідати на наші кроки. Ми беремо ініціативу в свої руки і починаємо тиснути, промацувати слабкі місця, дивитися на їх реакцію і знову тиснути.

Цікаво, що росіяни зараз відпрацьовують свою стару методичку, кажучи, що «Донбас» і «Корець» - це старі корита, які ні на що не здатні. Так, старі. Так, не дуже свіжо виглядають. Але «Донбас» йде в Азовське море для того, щоб стати центром, навколо якого буде будуватися військово-морська база. Там буде розміщений штаб, житлові приміщення, камбуз, оперативний відділ. Він не буде виходити в море, він просто закриє необхідність на кілька років у тому, що ми незабаром побудуємо на суші".

Яка ще була мета перекидання військових кораблів з Одеси до Маріуполя, і тому, що змінилося у відносинах між Україною і нашими стратегічними партнерами, дізнавалися у ветерана зовнішньої розвідки генерал-лейтенанта Василя Богдана:

- У пресі пишуть про свідомі провокації України в Азовському морі, які нібито проводяться за вказівкою НАТО. Про яку провокацію можна говорити? Українські судна не порушували жодних міжнародних норм. За угодами 2003 року Азовське море є внутрішнім і може використовуватися, як Україною, так і Росією. Ця угода досі не розірвана. Існує серединна демаркаційна лінія, що розділяє Азов на українську і російську частини. Так ось, наші кораблі цю лінію не порушували.

Розмови про провокації з боку України дуже примітивні. Це фейк, який народився на російській фабриці тролів. Навіщо нам влаштовувати провокації? Ми зараз зміцнюємо берегову охорону, бо Росія в Азовському морі поводиться, як одноосібний господар. Вони зупиняють українські судна для перевірок, по суті, влаштували економічну блокаду наших морських портів Маріуполя і Бердянська. А нам необхідно реагувати. Потрібно намагатися тримати ситуацію під контролем. Ці кораблі на березі Азовського моря стануть початком військово-морської бази України.

- Чому наші суду в Азовському морі супроводжував літак-розвідник НАТО?

- Це говорить про те, що відносини України зі стратегічними партнерами вийшли на новий рівень. Нас нарешті почали чути. Ось і НАТО підняло в повітря свій літак, щоб ми могли безперешкодно пройти Керченську протоку і Азовське море. Це був стримуючий фактор від можливих негативних дій з боку російських прикордонників, які супроводжували наші кораблі. Нарешті Захід починає усвідомлювати, що Україна намагається йти шляхом демократії, а в даний час стримує російську військову загрозу. Нас чують, а це великий плюс. І сигнал Кремлю про те, що Україну не залишають без допомоги.

Дивіться, не випадково ж у проекті бюджету США на 2019 рік міститься стаття витрат на потреби національної оборони, згідно з якою Україні буде виділено 250 мільйонів доларів. Кошти спрямують на підтримку в сфері безпеки, включаючи летальні види озброєння.

Крім того, на успішний рівень виходить створення власної системи ракетної оборони. У нас вже є ракети з дальністю польоту 600 кілометрів, які навіть перевершують за своїми характеристиками російські аналоги. Будемо захищатися. Поки Росія в Азовському морі має значну перевагу зі своїми чотирма десятками військових суден. Але ситуація в недалекому майбутньому буде змінюватися.

Як стало відомо, пошуково-рятувальне судно «Донбас» було побудовано в Польщі в 1969 році і називалося тоді «ПМ-9». Кораблі Щецинської судноверфі вважалися одними з кращих в своєму класі і часто використовувалися в світі у військових походах на початку сімдесятих років.

«Донбас» був захоплений російськими окупантами в березні 2014 року. Однак уже в квітні повернувся в Україну і був приписаний до порту Одеси.

Що стосується буксира «Корець», то він був побудований в Росії в 1973 році. Цікаво, що зараз на ньому служить команда тральщика «Черкаси», який також був захоплений росіянами в 2014-му.

Джерело: Факты

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...