"Маленька Норвегія дала відсіч Путіну у важливому питанні", - західні ЗМІ

Норвегія відповіла на провокацію Дмитра Рогозіна, запропонувавши провести зустріч Парламентської асамблеї НАТО на Свальбарді.

Свальбард. Фото: turoved.ru.

Два роки тому віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін опублікував в Twitter свій знімок, зроблений біля входу в аеропорт міста Лонгіербюен, що знаходиться на норвезькому архіпелазі Свальбард (Шпіцберген). Про це згадав в The Globe and Mail завідувач кафедри вивчення Канади в Університеті Британської Колумбії Майкл Байєрс, переклад статті якого публікує InoPressa.ru, передають Патріоти України.

"Це була навмисна провокаційна дія, тому що Рогозін знаходиться на вершині норвезького списку санкцій за те, що підтримав анексію Криму в 2014 році, - йдеться в статті. - І все-таки, будучи громадянином Росії, він мав законне право відвідати Свальбард, так як суверенітет Норвегії над її арктичними островами не абсолютний: громадяни всіх 45 країн, які підписали Свальбардський договір в 1920 році, мають право вільного доступу на них".

"Норвегія відповіла на провокацію, запропонувавши провести зустріч Парламентської асамблеї НАТО на Свальбарді. Зустріч відбулася на цьому тижні", - повідомляє вчений і вказує, що Парламентська асамблея НАТО, будучи не частиною НАТО, а паралельною організацією, що займається обговоренням взаємодії парламентаріїв з 28 країн НАТО, а значить, є невійськовою організацією, могла провести зустріч на Свальбарді, не порушивши положення договору 1920 року, який забороняє використання островів у військових цілях.

"Однак Росія засудила цей вибір місця як спробу "затягнути "Свальбард" під крило військового політичного блоку". Це, за її словами, порушило "дух" згаданого договору, - йдеться в статті. - Зараз це здається бурею в склянці води, проте все набагато серйозніше".

"Прийнявши у себе Парламентську асамблею НАТО, маленька Норвегія дала відсіч Путіну в малому, але у важливому. Ця країна, яка була окупована гітлерівськими військами під час Другої світової війни, знає щось про задирак і угодівців, - вказує автор. - Нинішня загроза не так вже й відрізняється. Країнам НАТО час міцно триматися разом. Пора нам відновити нашу прихильність колективного самозахисту, зі Сполученими Штатами або без них". Нагадаємо, після того як Норвегія включила Рогозіна в санкційні списки, він по-хамськи обізвав норвезьких дипломатів "арктичними страусами".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...