"Мені терпець увірвався минулого тижня. Бо вісім днів з сараю чула стогони і крики": Як сусідка врятувала жінку з 16-річного рабства (відео)

Олена Ширякіна була вся в дранті, поруч із нею стояла миска із помиями помиї. Виглядала нещасна дуже виснаженою.
Тетяна Тимків показує, де жила полонена Олена Ширякіна останні 8 днів. Фото: Газета по-українськи.

16 років без права вийти за межі обійстя прожила 52-річна Олена Ширякіна в селі Черевки Згурівського району Київщини. За попередніми даними, жінку обманом заставляли працювати на полі та доглядати обійстя родина киян. Врятувати Олену Ширякіну вдалось завдяки небайдужості сусідки Тетяни Тимків. Вона протягом майже 5 років старалась витягти її з полону. Із сусідкою поспілкувався кореспондент "Газети по-українськи", із розповіддю якого Патріоти України пропонують вам ознайомитися.

Жінку зустрічаємо 11 серпня пообіді за три хати до її подвір'я. "А ви певно до мене через Олену приїхали. Прошу за мною, я все зараз покажу і розкажу" — одразу бере ініціативу жінка. Висока білявка в синій сукні. На шиї в чохлі висить телефон. Повільно йдемо повз інші двори. З хвірток виглядають сусіди.

"Самі ми з Києва. Я колишня медсестра, чоловік колишній військовий. Ми самі живемо в Києві, тут дача, яку фактично ми збудували власними руками. То наші сусіди через пліт — ті самі, які тримали Олену Ширякіну в рабах", - дорогою розповідає жінка. -"Олену мною залякували. Так само і говорили їй про бабцю, що живе навпроти. Казали, що ми відьми і її хочемо вбити. Ну яка я відьма? Так хотіла з нею познайомитись, бо ж сусіди ніби. А Ірина та Віталій Ємчуки, які є власниками хати, казали що це їх родичка".

"Вона тут коли з'явилась — перший і другий рік могла тут вільно ходити. Але всіх на вулиці цікавило — чому вона ні з ким не вітається? Ємчуки одного разу комусь сказали — що вона глухоніма і тому не відповідає. Але я ж чула, як вони говорили. І тут вона цілий рік сидить", - розповідає жінка.

Проходимо повз ворота дачі киян Віталія та Ірина Ємчуків. Саме їх обвинувачують у незаконному утриманні жінки. Ворота зачинені на замок,на хвіртці — імпровізований поштовий ящик — обрізана дволітрова пляшка. Пахне абрикосами. Трава на подвір'ї скошена, є невелика клумба з півоній та чорнобривців. З-за дерев видно дерев'яну хату під зеленим бляшаним дахом та червоними дверми. Напроти неї врісший в землю сарай та літня кухня.

Тетяна Тимків підходить та спирається на ворота. "Ось тут вона жила. Спершу все було добре — Олена спокійно собі ходила по території. Сиділа за столом і читала книжки, їла яблука. Завжди милувалась заходом сонця, який тут просто чудесний. Кілька разів працювала на городі разом з Іриною Ємчук".

"Але як сьогодні пам'ятаю — жовтень 2012 року. В мене втік кіт. Падав сильний дощ і він заліз під джип Віталія Ємчука. Я почала кричати:"Іра, Іра", але вона не вийшла. А вийшла з хати Олена. З розбитим носом і синцем під оком і шрамом. Я не знаю хто її тоді побив. Синці були ніби свіжі. А я сама особисто бачила її били — це жовтень 2013 року. Я копала на городі і чую удар. Підіймаюсь і бачу удар, як Ірина Аркадіївна (хазяйка — Ред.) б'є її лопатою по спині".

Йдемо далі на обійстя Тимків. Воно саме крайнє в Черевках. Одразу за ним зарослий чагарниками ліс. Обабіч нього кукурудзяне поле. Дерев'яний будиночок акуратно вибілений, поруч літня кухня та гараж. За ним тягнеться 20 сотих городу. На його краю — велика теплиця з двома коминами.

Біля криниці на лавці сидить сивоволосий Микола, чоловік Тетяни. "Вона сама скопувала 40 сотиків городу. Повзала на карачках останні два роки навколо. Таке відчуття що її зазомбували", - розповідає чоловік.

Родина Ємчуків кияни. Обом зараз по 70 років. Мають доньку та внуків. Мали власну рієлторську компанію. займались пошуком та перепродажем квартир. Дачу в Черевцях придбали у 90-х роках. В селі про них кажуть позитивно, так як дебошів чи інших шокуючих випадків не влаштовували. Крім того, будинки дачників знаходяться на малолюдній та далекій околиці, що грає свою роль.

Торік Тимківи вже пробували визволити полонянку. Разом з головою сільради Наталею Лавриш змусили показати родину киян, хто з ними живе. Але тоді Олена Ширякіна сама не хотіла йти. Запевнила що їй тут добре, хоча виглядала вона побитою та голодною, згадує Тетяна Тимків.

Жінка веде до хліва, в якому знайшли Ширякіну. Біля нього досі валяється її старий одяг — кілька светрів, подерті спортивні штани, один гумовий капець.

"Мені терпець увірвався минулого тижня. Я вісім днів з сараю чула стогони і крики. Виздвзонила голову сільради Наталію Лавриш. З нею зайшли на подвір'я. Відкрили сарай — а там на матраці лежить Олена. Вся в дранті, поруч миска і якій якісь помиї. Видно що вона дуже виснажена була. Ми її забрали на моє подвір'я. Викликали швидку і поліцію. Поки ті їхали - переодягли. А на ній навіть трусів не було, а дві перевязки з тканини".

"Приїхала поліція. Вони не хотіли приймати заяву. Коли приїхала швидка, то вона одразу забрала Олену, так як та була дуже виснажена", - каже Тетяна Тимків. Сусіди кажуть, що їм тепер погрожують. Ємчуки написали заяву в поліцію, що ніби ті вдерлись до них незаконно. Крім того, в ніч на 11 серпня, їм у браму хтось гупав та вимагав вийти. "Віталій Ємчук казав що повбиває нас тепер. Заставить вмерти", - додає Микола Тимчук.

У лікарні Олена Ширякіна пробула 4 дні. Зараз її забрав рідний брат Олег. Поліція Київської області порушила кримінальне провадження за статтею "Незаконне обмеження волі".

Нагадаємо, Олена Ширякіна народилася у Волгограді, за фахом - викладач німецької. Переїхала до Києва. Була перекладачем у Німецькому посольстві. Одружилась, у 1999 році народила сина Олександра. Далі спробувала виїхати на заробітки в Європу, але все закінчилось полоном у селі на Київщині.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...