Мета - вибори, інструмент - медіапростір: Кремль, не криючись, запустив новий сценарій захоплення України

Нашу державу чекає непростий рік, і Москва, не зумівши завоювати українців військовим шляхом, включає інші механізми. Гібридна війна на те і гібридна, що для перемоги в ній для Путіна всі засоби хороші.

Путін і Медведчук. Фото:beztabu.net

За останній місяць на українському медіаринку відбулося відразу кілька гучних змін: телеканал NewsOne отримав в управління Андрій Портнов, який займав за часів Віктора Януковича посаду першого заступника голови Адміністрації президента, а канал «112 Україна», за чутками, взяв під свій контроль Віктор Медведчук - кум президента Росії Володимира Путіна. Ці відомості підтверджує півторагодинне інтерв'ю Медведчука на 112-му, де він озвучував вже звичні тези про війну на Донбасі і необхідність дружби з Росією. Журналісти вирішили розібратися, чим така активність пов'язаних з Кремлем персон може обернутися для України і як Росія впливатиме на український медіасвіт перед виборами президента і Верховної Ради, передають Патріоти України.

"У ситуації з 112-м і Медведчуком, NewsOne і Портновим зроблю маленьке припущення: не думаю, що канали змінили своїх власників. Швидше, ті, кого називали власниками, були "весільними генералами", лише тимчасово виконуючими обов'язки наглядачів. Ті, кого зараз називають новими власниками, є такими ж наглядачами, а реальний власник сидить в Кремлі. Просто тепер можна вже нічого не боятися і ставити наглядачами таких одіозних персон", - сказав політолог, кандидат політичних наук Валерій Гончарук.

"Той факт, що два впливових українських новинних телеканали відкрито перейшли під контроль людей Путіна, є демонстрацією того, що Кремль хоче реваншу в Україні, - каже відомий волонтер Семен Кабакаєв, координатор проекту "Стоп Терор". - Цей реванш не буде війною, до якої ми звикли за чотири роки. Це тривалий марафон, в якому Росія буде підкуповувати політиків, правоохоронців, журналістів, скуповувати телеканали, громадські організації та інше. Путін готовий вкладати величезні суми, щоб домогтися потрібного результату в нашій країні".

«На нас чекають дві передвиборні кампанії. Природно, є певні медіамайданчики, які перебували в "законсервованому" вигляді, єдиним їх завданням був набір рейтингів і аудиторії. Зараз вони вже не будуть приховувати своїх бенефіціарів, замість абстрактного режиму інформування ці майданчики будуть займатися інформаційною війною в тому вигляді, в якому це вигідно їх власникам", - говорить відомий журналіст Павло Казарін.

«Потрібно розуміти, що зараз у всьому світі відбувається розрив між реальністю і тим, як люди її собі уявляють. Наприклад, французи переконані, що 23% їхніх співвітчизників - мусульмани, хоча насправді тільки 8%. У США впевнені, що рівень безробіття 15%, а насправді - 4,7%. У сучасному світі неврози і «зрада» продаються куди краще, ніж об'єктивне інформування, - продовжує Казарін. - Цією новою реальністю користуються не тільки одинаки (конспірології, люди з розладами психіки), а й цілком конкретні інституційні гравці - такі, як РФ.

Росія ще кілька років тому запустила свою власну інформаційну присутність в країнах західної Європи і США. Тільки офіційний бюджет російської державної пропаганди перевищує 1,2 млрд доларів. Не варто сумніватися, що існують також неофіційні бюджети - вони відпрацьовуються в країнах, які межують з РФ. У цих країнах Росія просуває свою повістку через ресурси, які формально їй не належать. В Україні подібні ресурси просувають в порядку реваншу, основна мета якого - повернути країну в стан 2013 року.

Не розумію ажіотажу навколо телеканалу NewsOne, він і раніше займав досить проросійську позицію. А що стосується каналу «112 Україна», то, думаю, спроби прикидатися звичайним медіа на цьому каналі закінчаться, ми будемо спостерігати аналогічну систему просування російських медіанарративів в Україні", - говорить Казарін, відзначаючи, що на українському ринку можуть з'явитися нові медіа-проекти, але при цьому вже відомі майданчики змінять своє наповнення.

У свою чергу політтехнолог, заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький переконаний, що більше гучних покупок на українському медіаринку чекати не варто.

«Основні телеканали вже розподілені між олігархами, і продавати їх ніхто не збирається. Тепер починається повномасштабний піврічний період по запудрювання мізків телеглядачам перед президентськими виборами, які мають відбутися 31 березня 2019 року. Але проблема в тому, що такі телеканали, як "112 Україна" і NewsOne стають нішевими ЗМІ. Інакше кажучи, глядачі "Еспресо TV" не будуть дивитися NewsOne. Нові придбання Медведчука перетворяться в рупор, спрямований виключно на свої електоральні ніші, і не вплинуть на виборців, готових голосувати за Петра Порошенка чи Анатолія Гриценка. Не уявляю, щоб "медведчуківське" телебачення змусило їх підтримати проросійського кандидата", - говорить Голобуцький.

Політтехнолог вважає, що найближчим часом варто очікувати змін у редакційній політиці зазначених медіаактивів: «Якщо раніше в студії телеканалу "112 Україна" була дискусія двох опонентів, які аргументують свою позицію, то тепер сидить крикливий натовп, більшу частину якого становлять політики і експерти, що займають антиєвропейську і антивладну позицію. Я недавно побував на новому ток-шоу "Пульс", де Інна Богословська дала ляпаса Євгену Червоненку і у мене склалося огидне враження. Хто кричить голосніше, той і правий. І взагалі, політика в форматі шоу і шоуменів повністю ліквідує вибір для українців, занурюючи їх у віртуальний світ штучного протистояння, зрежисованих конфліктів, підставних бійок в ефірі і повного обдурення".

Голобуцький додав: "Не сумніваюся, що за Медведчуком стоять кремлівські куратори, які використовують будь-яку можливість, щоб змінити українську політику. Звичайно, його телеканали будуть підтримувати проросійського кандидата в президенти. Але не варто забувати, що 27 жовтня 2019 року в Україні пройдуть парламентські вибори. Схоже, що саме на них Росія розраховує взяти реванш, підтримуючи в тому числі партію "За життя!", про вступ в яку вже заявив Віктор Медведчук. Не виключено, що в парламенті кум Путіна, використовуючи різні засоби, спробує стати головою Верховної Ради. А далі почнеться прямий шантаж президента з умовою почати виконувати укази Москви. Якщо глава держави буде противитися, то його просто усунуть руками якихось радикалів. Далі, згідно з Конституцією, до виборів виконуючим обов'язки президента стає спікер, тобто Медведчук. Втім, можливі й інші варіанти".

З його думкою згоден волонтер Семен Кабакаєв: «Медведчук - один з тих, хто допомагає Путіну отримати більшість в українському парламенті. Зараз він намагається пропхати в Україні вигідний Кремлю порядок денний - федералізація України, повернення Донбасу на умовах Путіна і після цього поділ України на три-чотири частини. В голові російського президента цим буде займатися Медведчук".

"Рядові громадяни повинні розуміти: ті, кого вони оберуть, будуть формувати державну політику і життя українців в економічній, соціальній та інших сферах, в тому числі в питаннях безпеки. Потрібно сприймати всю інформацію критично. Інтелект - головний ворог пропаганди, він повинен допомогти виборцям тверезо сприймати інформацію. У найближчий рік ми повинні мобілізувати всі свої сили проти загрози з боку таких агентів впливу і їх спроб впливу на державу, національну безпеку і країну в цілому", - додає Кабакаєв.

«Перед тим як заходять кадрові військові і танки, завжди відбувається гуманітарна агресія - знищення мови, переписування історії, війна в інформаційному полі. Інформполе - дуже важлива складова", - попередив він.

Очевидно, Україну чекає непростий рік, і Кремль, не зумівши завоювати нашу країну військовим шляхом, включає інші механізми. Гібридна війна на те і гібридна, що для перемоги в ній всі засоби хороші.

Джерело: Факты

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...