Місяць "краде" собі атмосферу Землі, - вчені

Результати нового дослідження показали, що геокорона простягається на 630 тисяч кілометрів.

Міжнародна група вчених з Росії і Франції з'ясувала, що зовнішній шар атмосфери Землі простягається до орбіти Місяця і за її межами. Про це повідомляє видання Science Alert, передають Патріоти України.

Дослідники проаналізували дані, отримані космічним апаратом SOHO (англ. Solar and Heliospheric Observatory) за допомогою вимірника анізотропії сонячного світла SWAN. Цей інструмент призначений для вимірювання ультрафіолетового випромінювання, що випускається атомами водню. Це дозволило визначити межі геокорони, частини екзосфери, яка представляє собою хмару нейтрального водню, видиму в ультрафіолетовому світлі.
Вважалося, що зовнішня межа атмосфери Землі знаходиться на відстані 200 тисяч кілометрів, де тиск сонячного випромінювання стає сильнішим від гравітації планети. Однак результати нового дослідження показали, що геокорона простягається на 630 тисяч кілометрів. При цьому середня відстань від Землі до Місяця становить близько 384 тисяч кілометрів.
За словами астрономів, астрономічні прилади, які спостерігають віддалені космічні об'єкти в ультрафіолетовій області спектра, необхідно скоригувати для обліку Лайман-альфа випромінювання, що випускається геокороной.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...