Москва догралась: Глава Пентагону анонсував швидку відповідь США на розгортання Росією крилатих ракет

Захід і не думає задкувати перед Кремлем, на що так розраховував Путін. Астрономічні витрати на нову "гонку озброєнь" явно не по кишені російській скарбниці.

Джеймс Меттіс. Фото: Рейтерс.

Міністр оборони США Джим Меттіс сигналізував в п'ятницю про те, що незабаром буде прийнято рішення, як саме реагувати на порушення Росією угоди з Вашингтоном про контроль над озброєннями, досягнутої за часів Холодної війни. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на Reuters.

Глава Пентагону проводить нараду з союзниками США з цього питання. Раніше Сполучені Штати звинуватили Москву в порушенні Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД). Згідно з документом, який набрав чинності 1 червня 1988 року, його учасники зобов'язалися не виробляти, не випробовувати і не розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 кілометрів) і малої (від 500 до 1000 кілометрів) дальності. За даними Вашингтона, РФ, проте, розробила і розгорнула крилаті ракети наземного базування всупереч основоположним домовленостям, поставивши тим самим під загрозу безпеку американських об'єктів у Європі. Про це в березні говорив генерал Пол Сельва, віце-голова Об'єднаного комітету начальників штабів. Росія продовжує заперечувати звинувачення на свою адресу.

Тим часом, Меттіс в ході свого візиту в Лондоні - перша з моментом вступу на посаду, - повідав, що адміністрація Трампа продовжує вивчати варіанти відповіді Москві. «З питання Договору РСМД ми консультуємося з нашими союзниками і ми як і раніше вивчаємо подальші варіанти дій. Вже дуже скоро, як мені здається, це буде позначено як предмет нашого вкрай серйозного занепокоєння», - заявив глава Пентагону на прес-конференції в Лондоні, де він виступав на пару з британським колегою Майклом Феллоном.

Останній, в свою чергу, підтвердив, що зрив Договору РСМД дійсно обговорюється, і закликав до розгляду цієї теми на засіданні НАТО. «Ми розраховуємо на більш формальну відповідь з боку Сполучених Штатів і вважаємо, що нам слід вжити заходів - не тільки на рівні США, але і НАТО в цілому - коли ми підтвердимо ці порушення», - прозвучав його коментар.

Однак політику в цьому питанні, в кінцевому підсумку, визначать цивільні чиновники, а не військові. У США розробкою відповідних стратегій, як правило, займається Держдепартамент. Глава американських сил в Європі генерал Кертіс Скапаротті сказав на цьому тижні, що Америка повинна відповісти Росії, проте визнав, що цим повинен займатися Білий дім.

«Так чи інакше, ми повинні реагувати на їх порушення цього договору, однак це питання політики», - заявив він 28 березня, виступаючи перед Конгресом. Разом з тим Меттіс в черговий раз підтвердив стурбованість США з приводу поведінки РФ, пославшись на історії з незаконною анексією Криму і звинувативши Москву у «втручанні у вибір інших народів». Маючи на увазі в тому числі і російську інтервенцію в американську виборчу систему, міністр оборони наголосив, що «хотів би бачити демонстрацію єдності» з боку союзників по НАТО і трансатлантичного партнерства.

Аналогічну заяву зробив держсекретар США Рекс Тіллерсон, який на зустрічі глав МЗС країн-членів НАТО сказав, що «Альянс НАТО - основоположна сила в протидії як ненасильницькій, так і часом насильницькій агітації і агресії з боку Росії». «Вирішуючи завдання по боротьбі з тероризмом, ми повинні зберігати пильність в зміцненні оборони східного кордону», - додав він.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...