Може перетворитися на смердюче болото: У Чорному морі назріває катастрофа

Рівень кисню в Чорному морі стабільно скорочується, а разом із ним зникають живі організми.
Чорне море може перетворитися на смердюче болото? Фото: РБК.

Чорне море через високий рівень сірководню ризикує перетворитися на смердюче болото вже через кілька десятків років, передають Патріоти України.

Ще в 1890-91 рр. океанографічні експедиції Йосипа Шпіндлера виявили, що близько 90% Чорного моря заповнені сірководнем і тільки 10% - це чиста вода. В окремих місцях шкідливий шар піднімається до 50 м під поверхнею води.

Верхній опріснений шар погано змішується з важким сірководневим нижнім шаром і приводів для паніки поки немає. Цей газ надходить до поверхні в незначних кількостях і виходить у вигляді невеликих бульбашок. Але викид сірководню може статися через катаклізм, як це було під час землетрусу в Ялті 1927 р.

На думку херсонських вчених, проблему забруднення сірководнем Чорного моря можна вирішити. Пропонується, зокрема, встановити трубу на глибину 100 м для виходу газу на поверхню, щоб використовувати його як паливо.

Однак західні вчені у вересні 2016 року опублікували доповідь за підсумками 60 років досліджень акваторії Чорного моря, згідно з якими, при збереженні тенденції до глобального потепління і викидів у море промислових відходів, через кілька десятків років Чорне море стане "мертвим".

Російський вчений Костянтин Згуровський зазначає, що рівень кисню в Чорному морі стабільно скорочується, а разом із ним зникають живі організми. На його думку, Чорне море може скоро перетворитися на смердюче болото.

Катастрофу наближатиме реалізація планів "Укргідроенерго" з будівництва шести ГЕС у верхів'ях Дністра. Професор Інституту зоології Академії наук Молдови Олена Зубкова наголосила, що через ці ГЕС води Дністра просто не будуть добігати до Чорного моря і тоді сірководень буде підніматися на поверхню. І життя буде знищене в радіусі 300 км.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...