"На Гаїті також думали, що дерева не закінчаться": Нелегальне виробництво деревного вугілля може знищити ліси в Україні, - Казанський

До вже наявних корупційних хвороб у нас додається ще одна. І якщо з цим нічого не робити, на місці лісів скоро залишаться одні пеньки.
На Гаїті вже зрозуміли, що ліси треба берегти. Ілюстрація: theoutlook.com.ua.

Відомий блогер попередив про небезпеку нелегальних виробництв палива. Денис Казанський пише на своєму сайті, що підпільні печі, що виробляють деревне вугілля, можуть істотно зашкодити екології, адже виробництво засноване на нелегальній вирубці лісу. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його дописом.

Казанський повідомляє, що в Житомирській області число вугільних "курилок" таке велике, що місцеві жителі вже задихаються від їхніх викидів і навіть бунтують проти їхньої роботи. "Печі для виробництва деревного вугілля димлять в Житомирському районі всюди. Це, мабуть, третій за популярністю вид чорного бізнесу після нелегального видобутку бурштину та крадіжки лісу. Витрати на обладнання відносно невеликі, сировинна база - під ногами, збут гарантований, рентабельність висока.

За словами Казанського, минулого року "вугільна" епідемія охопила лісисті райони Житомирської області, і тамтешні жителі стали задихатися від смердючих вивержень печей, що димлять усюди . Було кілька антивугільних "повстань", зокрема, в Лугинському та Романівському районах. А в цьому році бунтували жителі села Стовпинка Олевського району, де батарею з печей без всяких на те дозволів встановили учасники АТО, які приїхали аж із Запоріжжя", - писав у минулому році сайт "Журнал Житомира".

А це вже уривок статті з іншого сайту. Пишуть, що особливо важка ситуація склалася в Лугинському районі Житомирської області: "Вугілля роблять буквально в кожному населеному пункті району, в тому числі і в райцентрі. Установки для його виробництва - це здоровенні залізні бочки з топками. Вони безперервно чадять дьогтем і чадним газом, роблячи нестерпним життя лугинчан і навколишніх сіл. За словами Валерія Дворичанського, цей бізнес - незаконний з багатьох причин. По-перше, використовуються незаконні джерела сировини, а попросту - крадений ліс. По-друге, установки для виробництва вугілля не сертифіковані, і ступінь їхньої небезпеки для навколишнього серед не визначений, та й взагалі, немає ніяких дозволів на пуск виробництва. По-третє, працівників для виробництва вугілля офіційно не працевлаштовують, ніякі відрахування ні в місцеві бюджети, ні до держави не робляться".

Правоохоронці час від часу накривають нелегалів, але, схоже, що боротьба з нелегальним виробництвом деревного вугілля протікає приблизно так само, як протікала боротьба з вугільними копанками в Донбасі. Тобто, більше про людське око. Нелегальна вирубка лісу і виробництва деревного вугілля процвітають не тільки в північних, лісистих областях, але навіть на півдні України, в Одеській області.

Сьогодні журналістка Галя Плачинда виклала фотографії кустарного виробництва деревного вугілля і вирубаного лісу. Знімки вона зробила в Кодимському і Балтському районах Одеської області:

Нелегальне виробництво деревного вугілля - один з найрентабельніших видів нелегального бізнесу. "Девальвація гривні цього року в прямому сенсі перетворила деревне вугілля в чорне золото. За словами заступника губернатора Сумської області Ірини Купрейчик, в регіоні куб дерева твердих порід офіційно коштує близько 800 грн, неофіційно - 120 грн. Вихід вугілля - 40% від початкової маси деревини. Піч - бочка з двох шарів жерсті, між якими прокладена скловата, - обійдеться в якихось пару тисяч гривень. На виробництво потрібно всього двоє робітників, які будуть стежити за піччю. Їх зарплати не перевищують 4 тис. грн на місяць.

При цьому за тонну вугілля дають $ 200. За оцінками народного депутата Олега Медуниці, прибутковість цього нелегального бізнесу близько 300%. Водночас, за словами одного з підприємців, що займаються легальним відпалом вугілля, якщо все робити за законом, рентабельність буде менше 30%. Крім того , процес збору необхідних для відкриття провадження документів може розтягнутися на кілька років",- описує проблему Укррудпром.

Схоже, до вже наявних корупційних хвороб у нас додається ще одна. І якщо з цим нічого не робити, на місці лісів скоро залишаться одні пеньки. Звичайно, сьогодні багатьом здається, що такого не може бути, а ліс ніколи не скінчиться. Але в Гаїті колись теж так думали. Кому цікаво, погляньте на фото цієї держави. Видовище дуже тверезить...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...