"На нормандський формат суттєво впливатиме позиція США", - український дипломат

Заяви Курта Волкера про те, що мова йде про справжню війну — позитивний сигнал. Це означає, що він реально бачить ситуацію.
Володимир Огризко. Фото: Еспресо.

Ми не отримали жодних практичних результатів від телефонних переговорів у нормандському форматі. Про це розповів Gazeta.ua екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко, передають Патріоти України.

- Всі обмежилися правильними заявами, але від того ситуація кращою не стає. Все йде по колу, кривавому для України.

Спецпред Держдепу Курт Волкер говорив із представниками "нормандської четвірки" після відвідин Донбасу. Це вплинуло на переговори?

- Про це ще рано говорити. Сполучені Штати зараз в особі спеціального представника вивчають ситуацію та випрацьовують свої підходи. Заяви Волкера про те, що мова йде про справжню війну — позитивний сигнал. Це означає, що він реально бачить ситуацію. І чергова дискусія про те, що Україні потрібно, нарешті, постачати озброєння, матиме певну дію. Позиція США суттєво впливатиме на нормандський формат. Уявіть, Штати вирішують постачати зброю Україні. Ця країна — мотор НАТО.

Після цього Україна може у переговорах з будь-якою іншою країною-членом Альянсу наполягати на тому, що їй потрібен той чи інший вид озброєнь, ставлячи за приклад США. Аргументи "ми не можемо, бо головна країна утримується", не працюватимуть. Це відчинить двері всіх цивілізованих країн у плані озброєння.

Ідея Порошенка із введенням миротворчої місії ООН. На скільки реальне її втілення?

- Не реальне, тому що Росія не зацікавлена у стабілізації ситуації. Мета Москви — тримати Україну в напрузі. Це можливо, якщо йде війна. Тому будь-яку пропозицію в цьому напряму заблокують в Радбезі ООН.

Тепер Францію у нормандському форматі представляє Еммануель Макрон.

- Він уперше брав участь в розмові. Йому треба ще багато чого для себе з'ясувати й зрозуміти. Франція може бути активнішою. Її позиція ставатиме сильнішою.

ЄС, Україна, Росія - хто які козирі має станом на зараз у переговорах?

- У нас міжнародно-правові, моральні, політичні важелі, бо Україна стала жертвою агресії. У Росії є серйозна військова потуга. Оскільки жодних військових сценаріїв на Заході не існує, можлива лише економічна складова. Єдиний спосіб зрушити справу з місця - змусити Росію відчути, що санкції означатимуть для неї, якщо не колапс, то передінфарктний стан її економіки. Чим жорсткішими будуть санкції, тим раніше прийдемо до результату.

Чого очікувати від зустрічі зовнішньополітичних радників, про яку домовилася "нормандська четвірка" на другу половину серпня?

- Нічого. Росія не готова не те, що до компромісу, а й до постановки питання врегулювання військової ситуації, шансів у таких переговорів немає. Можна зібрати радників, міністрів, прем'єрів, секретарів радбезів, але що можна зробити, якщо одна сторона не хоче домовлятися.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...