Нагорода за добру справу: У Чернігові школярі випадково знайшли старовинний скарб

Понад півтори тисячі срібних монет у горщику знайшли учні 24-ої чернігівської школи. Під цим дубом вони набирали ґрунт для шкільних клумб.

Школярі спочатку не зрозуміли ціну знайдених монет. Фото: скріншот з відео.

Справжній скарб знайшли чернігівські школярі. Діти щороку брали ґрунт для шкільних клумб - під столітнім дубом. Та цього разу, копаючи землю, восьмикласники натрапили на горщик зі старовинними монетами. Кореспонденти Подробностей вже побачили знахідку, передають Патріоти України.

Понад півтори тисячі срібних монет у горщику знайшли учні 24-ої чернігівської школи. Під цим дубом вони набирали ґрунт для шкільних клумб. Копали вчотирьох. "Тут копали землю на клумбу, а тоді Вова говорить, тут щось тверде, допоможіть. Може корінь, ми вдарили лопатами і почали діставати землю та побачили там глечик", - говорить Михайло Сочівець, учень чернігівської школи №24.

Учні одразу й не збагнули, що розкопали справжній скарб. Про історичну цінність дітям повідомив вчитель історії. "Ми знайшли їх великі і маленькі. Ми спочатку подумали, що вони нічого не варті, але потім віднесли до завчити, викликали історика, він подзвонив фахівця і сказали, що стародавні монети", - говорить Олександр Сивокінь, учень чернігівської школи №24.

За попередніми даними ці монети - початку XVII століття. Фахівці переконують, що їхня історична цінність значно більша, ніж фінансова. Адже це перша серйозна археологічна знахідка в області за останні 10 років. "Монети початку XVII століття, датовані 22-28 рік. Польські монети короля Сігізмунда Третього. Як вони тут опинилися - сказати складно", - говорить Євгеній Іванов, старший науковий співробітник історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Тутешній краєзнавець Юрій Коваленко переконує - у цьому яру свій скарб заховав місцевий багатій. Запевняє, тут має бути кілька підземних ходів. "Річ Посполита же була в той час на Черніговщині, і мабуть там купец якийсь, десь його притиснули і він рішив достаток заховати", - говорить Юрій Коваленко, краєзнавець.

Тепер історики та археологи планують влаштувати тут масштабні розкопки. А уже знайдений скарб - пильнує поліція. Його, найімовірніше, віддадуть до чернігівського історичного музею імені Василя Тарновського. Щоправда, кілька монет дісталося і хлопцям, які знайшли глечик.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...