Найбільша проблема України: Як США посилити тиск на Київ через масштабну корупцію, - Reuters

Разом з тим, наголошується, що Україну не можна називати такою, що "не відбулася", як це роблять деякі аналітики. Враховуючи рівень освіченості населення і географічну близькість до Європи, довгострокові перспективи країни світлі.

Українські протестувальники у Києві вимагали від парламентаріїв, підозрюваних у корупції, позбавити їх парламентського імунітету, 11 липня 2017 року. Фото: REUTERS

У західних союзників України може врешті закінчитися терпіння в зв'язку з небажанням Києва боротися з укоріненою в країні корупцією. США, ЄС і Міжнародний валютний фонд розкритикували недавнє втручання в незалежне антикорупційне розслідування з боку Генпрокуратури України - саме це відомство звинувачується в масштабному хабарництві. Про це йдеться в статті на сайті Reuters, зазначають Патріоти України, продовжуючи:

"Недавні події, в тому числі зрив розслідування корупції високого рівня, арешт співробітників НАБУ і захоплення чутливих файлів цієї організації, викликають сумніви у відданості України боротьбі з корупцією, - йдеться в заяві Держдепартаменту США від 4 грудня. - Ці дії підривають довіру громадськості до влади, а також підривають зусилля, спрямовані на підтримку України".

ЄС і МВФ заявили про аналогічну стурбованість.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон має повне право проявляти гнів, реагуючи на атаки на НАБУ. Агентство було створено при американській підтримці, Вашингтон направив агентів ФБР в НАБУ для допомоги в навчанні молодих співробітників.

Те, що Генеральна прокуратура підриває роботу ФБР тим, що оприлюднила імена агентів НАБУ під прикриттям - потенційно піддавши їх небезпеці - являє собою не що інше, як прояв невдячності з боку Києва по відношенню до Америки.

Війна з НАБУ є останнім за часом кроком корумпованої старої гвардії України, спрямованим на знищення молодих реформаторів. Стара гвардія також підриває інші українські антикорупційні інститути, створені за підтримки Заходу, а також нівелює ефективність закону, що зобов'язує всіх державних чиновників подавати електронну декларацію, що розкриває їхні активи.

Однак якщо подивитися глибше, ситуація набагато гірша, ніж просто придушення інститутів. Крім цього правоохоронні органи використовують сфабриковані кримінальні звинувачення і методи переслідування, щоб чинити тиск на активістів і антикорупційні організації.

Представники відомого своєю роботою Центру протидії корупції заявляють про переслідування з боку фіскальних служб, а його керівники стали жертвами наклепницьких кампаній, організованих з метою очорнення репутації і залякування Службою безпеки України.

Дві інші неурядові організації, які займаються викриттям незаконних схем закупівель ліків, організованих "фармацевтичною мафією" України, також стали об'єктами серйозних атак. Мабуть, найстрашніше, що двох активістів в Харкові жорстоко побили невідомі. Це спонукало ЄС вимагати від влади захистити активістів від можливих нападів.

В Україні багато поставлено на карту. Вашингтон намагається сприяти перетворенню України в демократичну прозахідну країну, надаючи Києву гарантії на мільярдні кредити - а це означає, що американським платникам податків доведеться це оплачувати в разі, якщо Україна не зможе позики погасити. Сполучені Штати також надали Україні нелетальної зброї на суму 750 млн. доларів.

Крім того, Вашингтон і його союзники підтримали Україну, ввівши економічні санкції проти Росії у відповідь на анексію Криму і вторгнення в східну Україну. За словами високопоставленого чиновника НАТО, заморожування співпраці з Москвою в галузі ядерної безпеки потенційно підвищує ризик того, що ядерні озброєння отримають такі бойові угруповання як "Аль-Каїда" або ІДІЛ, а "співпраця з Росією в практичній площині" буде повністю припинена.

Вашингтон і його союзники повинні захистити свої інвестиції в Україні та підтримати українські антикорупційні інститути, підштовхнувши чиновників в Києві на правильний шлях. Без прояву "твердої любові" з боку США Україна ризикує отримати той же результат, що і після Помаранчевої революції 2004 року, коли фальсифікація реформ призвела до обрання проросійського президента, що повернуло Київ назад на орбіту Москви.

По-перше, Захід повинен використовувати щодо Києва наявні у його розпорядженні фінансові важелі. Це означає, що МВФ повинен забезпечити виконання своєї вимоги про створення незалежного антикорупційного суду. Нещодавно Венеціанська комісія Ради Європи представила чіткі керівні принципи з питань структури цього суду, який би усунув будь-які підстави для подальшого затягування.

США і ЄС повинні також спільно донести Києву, що до тих пір, поки війна з НАБУ і активістами боротьби з корупцією не припиниться, вся допомога, за винятком гуманітарної, буде заморожена.

По-друге, Захід повинен визнати те, що він підтримав в Україні не того лідера. Президент Петро Порошенко в значній мірі зазнав невдачі в світлі своїх обіцянок очистити країну від "корупції". Насправді, тривожна реальність полягає в тому, що, оскільки саме Порошенко контролює Генпрокуратуру і СБУ - ті органи, які звинувачуються у підриві зусиль по боротьбі з корупцією - багато хто вважає, що він веде розправу з з інакомисленням і дискредитує активістів боротьби з корупцією, щоб послабити опозицію. Це не той лідер, якому Вашингтон може довіряти, і поки Захід (і самі українці) повинні миритися з його правлінням, Америка і їх союзники повинні бути готові здійснювати на нього тиск, коли необхідно.

Це означає, що більше не повинно бути урочистих дипломатичних прийомів, не повинні розсилатися запрошення, наприклад, бути присутнім на сесіях Конгресу. Вашингтон також має публічно підтримати політиків - реформаторів, таких як колишній глава Комітету з питань боротьби з корупцією ВР України Єгор Соболєв. Слід також активізувати підтримку антикорупційних НУО.

Нарешті, Тіллерсон повинен створити якусь консультативну раду, що складається з представників провідних організацій громадянського суспільства, і коли високопоставлені американські офіційні особи будуть відвідувати Київ, вони повинні публічно зустрічатися з цими реформаторами, таким чином демонструючи підтримку Америки. Ці кроки могли б дати чітке послання Порошенку і політичній еліті Києва: Захід прихильний до прагнення народу України, а не політичної долі її окремих лідерів.

Захід повинен чинити тиск на корумпованих політиків і їх найближче оточення там, де вони це дійсно відчують - це їхні активи. Мільярди брудних доларів витікають з України щороку - і велика їх частина йде на Захід.

Чиновники США і Європи повинні приділяти першочергову увагу відстеженню і блокуванню розміщених на заході активів корумпованих українських чиновників та їхніх друзів-олігархів в рамках глобального закону Магнітського, прийнятого в 2016 році, який дозволяє адміністрації Трампа вводити заборони на візи і санкції щодо осіб - громадян будь-якої країни світу, винних у порушеннях прав людини або корупції на високому рівні.

До призначення керівництва Генпрокуратури і СБУ потрібно підходити з особливою ретельністю. Українські чиновники, визнані винними в насильстві по відношенню до активістів - борців з корупцією, повинні бути притягнуті до відповідальності відповідно до закону.

Україну не можна називати такою, що "не відбулася", як це роблять деякі аналітики. Насправді, враховуючи рівень освіченості її населення і географічну близькість до Європи, довгострокові перспективи країни світлі.

Але, як попереджає Тіллерсон, Україна може "втратити свою душу через корупцію", якщо вона продовжить свій нинішній курс. Реформатори і їхні західні друзі повинні зробити все, щоб цього не сталося.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...