Нокаут для Чучхе: Путін запровадив санкції проти КНДР

Згідно з указом президента РФ забороняється придбання у Пхеньяна міді, нікелю, срібла і цинку; банкам пропонується протягом 90 днів закрити всі представництва в КНДР.

Путін та Кім Чен Ин. Ілюстрація:Главком

Президент РФ Володимир Путін підписав указ, який передбачає застосування санкцій проти Північної Кореї у відповідь на проведення Пхеньяном ракетно-ядерних випробувань. Указ підписано в зв'язку з прийняттям резолюції РБ ООН 2321 від 31 листопада 2016 року, повідомляють Патріоти України із посиланням на Интерфакс.

Документ вступає в силу з дня його підписання. Указ доповнює низку додатків, у тому числі перелік фізичних та юридичних осіб, пов'язаних з ядерною програмою КНДР або її програмою з балістичних ракет, на які поширюється дія обмежень.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту указу, заходи, передбачені резолюцією РБ 2321, вводять додаткові заборони на торгово-економічну, банківсько-фінансову і науково-технічну взаємодію з КНДР.

У торгово-економічній галузі забороняється придбання в КНДР міді, нікелю, срібла і цинку. При цьому зберігається передбачене резолюцією РБ ООН 2270 від 2 березня 2016 р виключення для проекту з транзиту російського вугілля по лінії ВАТ "РЖД" через північнокорейський порт Раджин для подальшого вивезення в треті країни.

З пояснювальної записки випливає, що за банківсько-фінансовою лінією державам-членам ООН пропонується протягом 90 днів з дня прийняття резолюції закрити всі представництва своїх банків у КНДР. Фізичним особам та організаціям забороняється фінансування підтримки ведення торгівлі з КНДР як по державних, так і по приватних каналах.

Крім того, має бути призупинено науково-технічне співробітництво з участю осіб або груп, що представляють КНДР, за винятком обмінів у галузі медицини; збільшується список спеціальностей, за якими заборонено навчання на території держав-членів ООН північнокорейських громадян.

Вводяться додаткові обмеження на співпрацю в транспортній сфері: забороняється поставка нових вертольотів і морських суден у КНДР; з державної реєстрації повинні бути зняті всі морські судна, що перебувають у власності або під контролем КНДР; посилюються заходи огляду повітряних і морських суден КНДР на території держав-членів ООН.

Крім того, розширюються адресні рестрикції щодо низки північнокорейських фізичних і юридичних осіб, а також списки продукції, включаючи "предмети розкоші", ввезення/вивезення яких в/з КНДР заборонені. Крім цього, розширюються списки товарів подвійного призначення та інших предметів, ввезення яких у КНДР заборонене через їх потенційне використання для ракетно-ядерних програм країни та інших дій, що порушують північнокорейський санкційний режим.

У вересні 2017 року Рада Безпеки ООН прийняла щодо КНДР нову резолюцію 2375. Вона передбачає обмеження на закупівлю Пхеньяном нафтопродуктів: йому буде дозволено купувати до 2 млн барелів на рік. Крім того, обмежується імпорт сирої нафти на рівні останніх 12 місяців і вводиться заборона на поставки в КНДР зрідженого природного газу і газового конденсату.

Документ також передбачає повну заборону на експорт із Північної Кореї текстильної продукції, що стане досить чутливим ударом по економіці країни: в 2016 році експорт текстилю приніс економіці КНДР $752,5 млн.

Крім цього, країнам забороняється видавати нові дозволи на роботу для робітників із Північної Кореї. У зв'язку з новою резолюцією РБ ООН були посилені санкції Євросоюзу щодо КНДР.

У свою чергу голова делегації КНДР, виступаючи сьогодні на пленарному засіданні Міжпарламентського союзу (МПС) в Санкт-Петербурзі, назвав санкції проти його країни державним тероризмом.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...