Обрані довічно: ЗМІ розповіли, яку зарплату отримуватимуть судді Верховного суду у 2018 (відео)

Громадська рада доброчесності півроку відбирала кандидатів до Верховного суду. З понад півтори тисячі претендентів відібрали лише 111. Але і серед них чесність кожного четвертого новообраного судді викликає сумнів у активістів.

Ілюстрація:РБК

Скандал з формуванням Верховного суду докотився вже до Європи. Найбільша щоденна німецька газета Süddeutsche Zeitung написала розгромну статтю про конкурс з відбору суддів, яку назвала "Президент підпорядкував собі правосуддя" і написала про величезний вплив влади на суддів. Яким, для більшої покори, значно підвищили зарплату. Програма "Гроші" знайшла навіть таких, які будуть отримувати по 200 тисяч гривень на місяць. Про це говориться в сюжеті програми на Youtube, передають Патріоти України.

"Зарплата в 3 мільйони в рік. Стільки в Україні не заробляє навіть президент. Стільки вже в 2018 році будуть заробляти судді", - йдеться в передачі. Вища рада правосуддя вибрала трохи більше сотні суддів до Верховного суду України. І всі вони будуть отримувати до 300 тисяч гривень в місяць. За три мільйони на рік. "Крутіше за депутатів, адже обрані довічно і їх вже практично неможливо звільнити", - зазначають "Гроші".

Громадська рада доброчесності півроку відбирала кандидатів до Верховного суду. З понад півтори тисячі претендентів відібрали лише 111. Але і серед них чесність кожного четвертого новообраного судді викликає сумнів у активістів.

"Ніякої зміни немає, це ті ж судді, ті ж е-декларанти, які не соромляться показувати свої мільйонні статки, і ось ми бачимо, що їх статки ще в три рази збільшується", - говорить координатор громадської платформи "Нова країна" Павло Себастьянович .

За словами експертів, суддів, які засвітилися в скандалах, беруть з особливим задоволенням, адже їх в будь-який момент можна притиснути правоохоронцями.

"Суддівська реформа в Україні добігає кінця. Верховний суд оновився майже на половину. 20% суддів взагалі прийшли не з судової системи. Відповідальності і повноважень у служителів феміди стало більше. Тому і ставку суддям поставили таку, щоб через рік знову створений суд не перетворився в стару корупційну діру. Однак судді старої системи все ж пролізли в головний судовий орган країни", - зазначають "Гроші".

Ексчиновник Нацполіції, який скандалив у ресторані Goodwine, засвітився у компанії нардепа Тищенка (фото)

середа, 24 квітень 2024, 20:17

Експрацівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Віталій Манасян засвітився у компанії нардепа Миколи Тищенка. Про це свідчить світлина, опублікована журналістом «Української правди» Михайлом Ткачом, передають Патріоти України. «Н...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...