"Оленівка - стратегічний населений пункт": Чому активізувалися бої під Докучаєвськом (карти)

Оленівка - це стратегічний населений пункт, взяття якого дасть змогу ЗСУ відрізати Докучаєвськ від Донецька і створити плацдарм для оточення міста.

Оленівка потрібна обом сторонам конфлікту. Фото: Вікіпедія.

"Остання ніч та початок сьогоднішнього дня в зоні АТО ознаменувалися боями під Докучаєвськом. Місцеві жителі повідомляють про сильні "бахи" та прильоти. Бої йдуть в районі Оленівки та Ясного", - пише Андрій Коваленко у статті для Депо, передають Патріоти України.

Терористи б'ють по наших позиціях південніше Докучаєвська, в районі відвалів Центрального кар'єру з мінометів 82-мм і 120-мм калібру. Підключається й артилерія. Обидві сторони використовують стрілецьку зброю, а відео нічного бою у Ясному з вихідними пострілами вже гуляє в Інтернеті.

Як бачимо, перемир'я з 20-го лютого, про яке домовилися на засіданні Тристоронньої групи, вкотре не вийшло. Взагалі, щоб краще розуміти ситуацію і орієнтуватися у тому, що відбувається під Докучаєвськом, варто трошки повернутися в минуле. Оскільки, ЗСУ в минулому році створили передумови до звільнення міста, яке за "Мінськом-1" має бути під українським прапором.

У березні 2016-го бійцями 72-ї бригади були взяті під контроль висоти під Докучаєвськом. Згодом вони просунулася ще далі вперед і взяли місто у напівкільце. А у квітні 14-та бригада висунулася у напрямку Оленівки, де майже впритул підійшла до селища Ясне.

31-го жовтня українські війська помітно активізувались у цьому районі і за підсумками боїв 7 листопада терористи втратили контроль над територією міської промзони, яка розташованою на західній околиці Докучаєвська. У зоні контролю опинилася ділянка траси Маріуполь-Донецьк.

Щодо промзони, то після минулорічного наступу і зайняття її нашими бійцями, свіжої інформації щодо присутності там чи відходу армійців із нашої сторони не надходило. Терористи ж стверджують, що промзона і природний відвал поблизу неї під їхнім контролем. Але за останній місяць угруповання військ терористів у Докучаєвську суттєво підсилилося.

У січні бойовики перекинули сюди підкріплення у вигляді двох батарей 122-мм артилерії (8 одиниць 122-мм гаубиць Д-3030А), мінометної батареї (3-4 одиниці 120-мм мінометів). Підсилилася і мотострілецька рота – 7-8 ББМ (БМП-12, пара МТ-ЛБ, а також 80-ма додатковими бойовиками.

Ще місяць тому розпочалися бої у зеленці поблизу Оленівки із використанням терористами 120-мм мінометів. Загалом тактика бойовиків була направлена на те, щоб відтіснити наші сили від Ясного та висоти 227.9. Бойовики також за підтримки 120-мм мінометної батареї, БМП-1 і БМП-2 обстрілювали позиції ЗСУ у Степовому, Смілому і селищі Тарамчук, яке досі є вразливим. Оскільки, наші позиції поблизу Тарамчука розташовані по суті в степу.

В останні дні, за даними "Інформаційного спротиву", відзначається ущільнення бойових порядків російсько-терористичних військ на ділянці Ясне - Оленівка. У проміжку між Докучаєвському і Оленівкою окупанти таємно розгорнули додаткову тактичну групу масштабу посиленої роти. За лісосмугою і в ній за залізною дорогою між Ясним і висотою 227.9 спостерігався активний рух відразу декількох груп бойовиків (по 18-20 чол. Та кількох одиниць ББМ - зафіксовано 4 БМП і МТ-ЛБ).

Все свідчить про те, що бойовики посилюють власну оборону, оскільки Оленівка - це стратегічний населений пункт, взяття якого дасть змогу ЗСУ відрізати Докучаєвськ від Донецька і створити плацдарм для оточення міста. Цілком можливо, що сьогоднішні бої під Оленівкою та Ясним є спробою відтіснити ЗСУ подалі і не дати можливості вибити терористів із цих населених пунктів.

Проте, якщо ЗСУ продовжать "повзучий наступ", існує й інший варіант розвитку подій на цьому напрямку, окрім спроби відбити Оленівку. Він виглядає, на перший погляд, трошки фантастичним. Проте, на фоні боїв за Оленівку, які слугують відволікаючим маневром, 1-а танкова бригада може зробити ривок у відкритому степу, залишаючи Докучаєвськ за спиною, прориваючись до Старобешево із виходом на Старобешевську ТЕС. Такий маневр призвів би до паніки у рядах бойовиків, але точно поставив би хрест на і без того "мертвих" угодах.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...